Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Medovina – vino od starina za zdravlje i uživanje

Medovina – vino od starina za zdravlje i uživanje

medovina
Medovina

Medovina – vino od meda je kao što je već poznato bilo piće starih Slovena odakle i potiče prva prozvodnja ovog napitka, gde se kao osnovna sirovina koristi med. Med se u početku koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima pića, trava i tako je nastala medovina.

Stari Grci su spravljali ovaj napitak mnogo pre nego što su otkrili pojam ”vino“ i medovina se smatrala pićem bogova koje je potrebna kako u bogatstvu tako i u siromaštvu. Vremenom sa nastankom nekih drugih pića spravljanje medovine polako pada u zaborav, da bi posle dosta godina ponovo dobila na značaju.

U današnje vreme medovina ponovo postaje popularna i sve traženija na tržištu. U početku proizvodnja medovine nastala je jer se pojavila velika količina meda na tržištu koja nije mogla da se proda. Danas je medovina jako traženo piće zbog svojih specifičnih karakteristika. Kao što je već rečeno, medovina je danas jako traženo piće mada se retko može naći kao komercijalizovana proizvodnja, što znači da se još uvek najviše proizvodi na individualnim domaćinstvima.

Medovina – vino od starina za zdravlje i uživanje

Spravljanje medovine

Postoji više načina spravljanja medovine, a uglavnom tu razliku u načinu spravljanja čine:

  • izbor meda i
  • različitost dodatih sporednih sirovina u toku proizvodnje.

U daljem tekstu opisaćemo najbolji i najrasprostranjeniji način spravljanja medovine za sada. Proces spravljanja medovine je veoma sličan spravljanju drugih vina. Za spravljanje medovine obavezni su sledeći sastojci:

  • Med kao osnovna sirovina
  • Voda
  • Kvasci

Med kao osnovna sirovina je najbitniji u spravljanju medovine jer od vrste i kvaliteta meda zavisi i kvalitet medovine (kao i kod pojma grožđe – vino). Po izboru proizvođača može se umesto meda koristiti i mednjikovac.

Kvasci: dodavanje kvasaca je u svakom slučaju opravdano s obzirom da med u svom sastavu ne poseduje nikakve kvasce (za razliku od na primer grožđa koje na pokožici već poseduje određeni procenat pozitivnih kvasaca) pa ih je zato neophodno dodati u cilju podsticanja fermentacije.

Voda se dodaje u cilju razblaženja meda. U toku proizvodnje treba dodati destilovanu, ali u slučaju nedostatka destilovane vode potrebno je vodu koja se koristi u cilju razblaženja prokuvati, kako bi se uklonio hlor koji u toku fermentacije stvara hlorifehole koji imaju ukus na plastiku.

Kako se pravi medovina?

Kao što je već napomenuto najpre je potrebno odabrati vrstu meda. Za spravljanje medovine najbolje je koristiti livadski med kako zbog svog sastava tako i zbog karakteristične tamnije boje (uobičajeno je da se koristi med tamnije boje).

Postupak spravljanja je sledeći:

Odmeri se 28 – 30 kg nektarskog meda i razmuti u 100 litara vode (prokuvane). Dobro se izmeša da bi masa postala tečna. Ovo je takozvani osnovni rastvor.

Osnovni rastvor se zatim prokuva (tzv. sterilizacija rasvora). Dok se rastvor kuva, sa površine se obavezno uklanja pena koja se tom prilikom stvara. Po završetku kuvanja ukloni se sva površinska pena i ostavi se da se rastvor ohladi na 20 C. Ovako ohlađenom rastvoru doda se 60 gr. kalimetabisufita i 10 gr.tanina. Nakon ovoga neophodno je sada dodati i selekcionisani kvasac koji ima ulogu da izazove vrenje. Ovako pripremljena smesa ostavi se sada u prostoru za vrenje tj. fermentaciju.

Prostorija kao i sudovi moraju biti potpuno čisti, hemijski ispravni. Sud mora biti prekriven platnom. Vrenje se odvija na temperaturi od 18 – 20 stepeni Celzijusovih. Kao i kod svake fermentacije obaviće se najpre burno vrenje. Završetak burnog vrenja utvrđuje se na uobičajeni način. Nakon završene burne fermentacije rastvor pretoči se u druge sudove u kojima se nastavlja tiho vrenje. Kada se završi i tiho vrenje pretoči se još jednom i dobijeni rastvor sada već medovina ostavi se na dozrevanje nekoliko meseci.

Medovina dobijena ovakvim postupkom čuva se u suvoj i hladnoj prostoriji. Medovina – vino od meda je u isto vreme piće, hrana, lek.

Prilikom ispitivanja medovine došlo se do parametara da medovina sadrži:

  • 13% alkohola
  • 5% ekstrakta
  • 0,17% mineralnih soli.

Medovina kao lek

Treba naglasiti da medovina nije veštačko piće jer se dobija fermentacijom prirodnog meda, pa je zbog svega što smo naveli jako traženo piće. Medovina je prijatnog ukusa i izražene arome koja potiče od vrste meda koji je korišćen.

Moć medovine: Za razliku od drugih pića posle konzumiranja medovine (podrazumeva se u određenim količinama) ne javlja se glavobolja niti neki drugi negativni simptomi. Medovina sadrži veliku količinu vitamina B i aminokiseline koje stimulišu razvoj proteina koji deluju pozitivno na izdržljivost i relaksaciju organizma.

Medovinu zovu još i  “eliksir života“ zbog svog sastava i jako pozitivnog delovanja na organizam. Ovaj vrlo vredan napitak deluje tako što podstiče apetit, jača i okrepljuje organizam i usporava starenje.

Napomena: Iako je medovina izuzetno koristan napitak treba je koristiti u ograničenim količinama sa obrazloženjem da u sebi sadrži 13 % alkohola.

autor: Petkanić Zorica    
PSSS  Negotin

Pročitaj i ...

Vino za tržište mora biti pravilno deklarisano pri prodaji

Posle mnogo truda vino iz podruma treba ponuditi tržištu - šta je potrebno da legalno prodajete vino?