Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Muskat hamburg Večnost je dobar izbor stone sorte

Muskat hamburg Večnost je dobar izbor stone sorte

Ako mislite da gajite stone sorte vinove loze pravi izbor je Muskat hamburg – obilno rađa, berba je 45 dana, dovoljno vremena za prodaju celoga roda.

Na našem terenu privredno je ovo jedno od najznačajnijih sorti vinove loze. Karakteristike su vrlo intezivni muskatni miris i ukus, za što su zaslužni aromatizirani u bobici grozda. Odlikuje se prometnim osobinama i može se čuvati u hladnjačama do dva meseca. Od ove vrste može se preradom dobiti vrlo prijatno muskatno vino obojeno u tipu rozea kao i muskatna lozovača.

Pročitajte i: Panonia sorta vinove loze

Sorta se karakterizira s čokotom na kome se nalaze lastari osrednje debljine, sa internodijama srednje dužine. List može biti trodelan ili petodelan, srednje veličine i malo izdužen. Površina mu je glatka, tamno zelene boje. Grozd je velik i razganat, mase 200-400 grama, obično rastresit sa dugom i drvenastom peteljkom. U grozdu se nalaze ovalne i neujednačene bobice sa dosta pepeljka. B obice su zatvorene crvenkaste boje

Muskat hamburg – Večnost

Ova vrsta sazreva krajem avgusta i početkom septembra, karakterizira dugom probirnom berbom čak do oktobra mjeseca, sa dobrim prinosom koji može, u ovisnosti od urađene agrotehnike, da se kreće i do 20.000 kg po hektaru.

Ovoj sorti odgovaraju rastresita, propusna i karbonatna zemljišta. Prilično je otporna na nisku temperaturu, pa čak i -25 C, kao i na plamenjaču, pepelnicu i botritis.

Marković Boban PSSS Srbije

Pročitaj i ...

plamenjača viove loze

Plamenjača vinove loze – vreme je za zaštitu

Tokom sledeće nedelje postoje uslovi za razvoj pepelnice i plamenjače vinove loze, zaštitite vinovu lozu na vreme.