Wednesday 08.04.2020.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Muskat hamburg – Večnost, dobar izbor stone sorte za tržište

Muskat hamburg – Večnost, dobar izbor stone sorte za tržište

Ako mislite da gajite stone sorte vinove loze pravi izbor je Muskat hamburg – obilno rađa, berba je 45 dana, dovoljno vremena za prodaju c eloga roda.

Na našem terenu privredno je ovo jedno od najznačajnijih sorti vinove loze. Karakteristike su vrlo intezivni muskatni miris i ukus, za što su zaslužni aromatizirani u bobici grozda. Odlikuje se prometnim osobinama i može se čuvati u hladnjačama do dva mjeseca. Od ove vrste može se preradom dobiti vrlo prijatno muskatno vino obojeno u tipu rozea kao i muskatna lozovača.

Pročitajte i: Panonia sorta vinove loze

Sorta se karakterizira s čokotom na kome se nalaze lastari osrednje debljine, sa internodijama srednje dužine. Popis može biti trodelan ili petodelan, srednje veličine i malo izdužen. Površina mu je glatka, tamno zelene boje. Grozd je velik i razganat, mase 200-400 grama, obično rastresit sa dugom i drvenastom peteljkom. U grozdu se nalaze ovalne i neujednačene bobice sa dosta pepeljka. B obice su zatvorene crvenkaste boje

Muskat hamburg – Večnost

Ova vrsta sazreva krajem avgusta i početkom septembra, karakterizira  dugom probirnom berbom čak do oktobra mjeseca,sa dobrim prinosom kojimože, u ovisnosti od urađene agrotehnike, da sekreće i do 20.000 kg po hektaru.

Ovoj sorti odgovaraju rastresita, propusna i karbonatna zemljišta. Prilično je otporna na nisku temperaturu, pa čak i -25 C, kao i na plamenjaču, pepelnicu i botritis

Marković Boban

Pročitaj i ...

vina vino bolesti sazrevanje vina

Vino – bolesti koje kvare njegovu vrednost

Kako sačuvati vino u podrumu od bolesti koje kvare njegove osobine?