Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Najbolja vina Srbije – vinogradari na stazi slave

Najbolja vina Srbije – vinogradari na stazi slave

Vinogradarstvo Srbije ima svoje šampione, najbolja vina Srbije su izabrana za 2019. godinu. Vinogradarstvo ima dugu tradiciju u Srbiji i bili su poznati vinogradari još u prvoj polovini 20. veka širom Evrope. Takmičili su se sa vinarima Francuske i Italije na “ravnoj nozi”. Vreme je da naša vina budu čest gost na našim trpezama.

Broj hektara pod vinovom lozom je daleko ispod onog koji je bio pre Drugog svetskog rata. Sada su mladi vinogradari krenuli sa novim elanom i poznate su vinarije Cilić, Temet, Budimir, Zvonko Bogdan, Vinum, Aleksandrović, Aleksić, Jelić …

Na svetskim sajmovima vina naši vinari su osvajali zlatne medalje, srebrne medalje. Tako je i vino Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet, kupaža sorte prokupac i kaberne frana bila šampion na svetski poznatom takmičenju Decanter u Londonu gde je osvojila zlatnu medalju sa 95 poena. Ovo vino je i proglašeno za najbolje crveno vino u Srbiji za 2019. godinu.

Bela vina su ponos našeg vinogorja. Svaka regija u Srbiji gaji neku sortu: Rizling, Šardone, Sovinjon blan, Smederevka, Župljanka, Sila, Morava… Svaki teruar daje posebnu notu vinima i zato je bilo teško doneti odluku koje je najbolje. Za najbolje belo vino Srbije u 2019. godini proglašen je sovinjon blan Onyx belo 2017 Cilić, iz Jagodine. Posebnost ovoga vina da je sazrevao u buradima od srpskog hrasta.

vino od interfest novi sad

Roze vina su osvojilo mlade zaljubljenike u vina. Sa svojim voćnim notama je “zaludela” populaciju koja ima manje od 30 godina, ona ga je zavolela i “lansirala” na tržište. To su prihvatili vinogradari i nastala su kvalitetna roze vina. Za najbolje roze vino u Srbiji je proglašen Rose Premium 2018 Vista Hill, vinarije iz Šida. Možete probati i roze vina Vinarije Erdevik sa nazivom Tri roze koze i nećete se pokajati.

Najbolja vina Srbije

Za prave poštovaoce vina penušavac je ono vino bez kojega nema pravoga slavlja. Penušavci nastaju tokom dugog vremenskog perioda i mora se znati kako poštovati tehnologiju proizvodnje. Naši vivari su bili spremni za izazov i Srbija ima svoje penušavo vino, najbolje za 2019. godinu je Princeps Brut Nature 2015 Deurić vinarije s Fruške gore.

Naše priznate autohtone sorte imaju svoje mesto na tržištu vina. Možemo se ponositi njihovim bukeom, mirisom i radosti koje nam daruju. Najbolje crveno vino od sorte Prokupac je Radovan 100 odsto Prokupac 2017 vinarije Čokot iz Župe.

Pročitajte i: Probus i Dionis u vimogradu

Ne zaostaju ni bela vina od autohtonih sorti Srbije po kvalitetu – najbolje za 2019. godinu je vino Tri Morave Rezerva belo 2016 – sorta tamjanika, vinarije Temet.

Organski gajeno grožđe je novi trend među vinarima u Srbiji – tržište je spremno za novitete. Najbolje za 2019. godinu u Srbiji je vino Furmint Kew 2016 Sagmeister.

Dolaze nam slave i Nova 2020. godina, lepo je da ih dočekamo uz vina koja su nastala od grožđa gajenog u Srbiji, zato ne oklevajte – naša vina su ravna kvalitetom vinima iz Bordoa, Toskane… I bolja.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

kiseline grozd

Kiseline u bobici grozda za dobro vino

Bez povoljnih kiselina nema ni kvalitetnog vina. Odnos kiselina i šećera u bobici određuje dobro vino.