Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Pare za vinogradare koji unište svoje grožđe?

Pare za vinogradare koji unište svoje grožđe?

Neverovatno, pare za vinogradare koji unište svoje grožđe da bi se sprečila hiper proizvodnja vina ove sezone. Vina je isuviše na tržištu, prodaja vina je manja za 50% u najpoznatijim vinskim regijama Evrope. I kod nas je slična situacija i vinari se nadaju da će jesen doneti boljitak. Da li će imati gde smestiti novo vino?

U Italiji se već pokreće program da se selektivno uništi do jedne trećine grožđa od kojih se proizvodi visokokvalitetno vino. Zauzvrat država će dati vinogradarima 1.100 evra po hektaru kao nadoknade štete. Predlaže se ukupno smanjenje svog roda u vinogradima za 10%. Na taj način će, misle vinogradari, sačuvati cene vina i neće imati nepotrebne troškove prerade i čuvanja vina. Štete će ove godine zbog pandemije i neprodatog vina iznositi 1 milijardu evra.

Pare za vinogradare

Francuska još uvek nije donela uredbe o ograničavanju roda grožđa i selektivnom uništavanju, ali proizvođači šampanjca će zabeležiti gubitak od 1,6 milijardi evra. Ostaće im neprodato više od 100 miliona boca! Kompanije koje imaju najviše boca (više od 500 miliona boca sada u skladištu) žele da se smanji proizvodnja za 40%! Žele da sačuvaju brend i novac koji su uložili, da se spreči veliki pad cena na jesen. Manji proizvođači šampanjca ne žele da toliko smanje proizvodnju – predlažu da jedna šestina grožđa bude uništena.

vinski plato festival vina
Manje je više?

Hrvatski vinogradari takođe imaju velike muke da prodaju vina koje su proizveli prošle jeseni. Turizam će ipak malo poboljšati njihov budžet – sada je više od 850.000 turista na obali u Hrvatskoj i mnogi će probati lokalna vina. Godišnje se proizvede 60 miliona litara vina i sada se mogu nadati prodaji tek trećine od te količine. Država je dala predlog – spremanje vina i prerada u destilate, država će davaće svakom vinaru 6 kuna po litri – to je oko 95 dinara za litru. U ponudi je i čuvanje vina pojedinih kvalitetnih vina i taj trošak bi bio na teret države.

Naši vinari se sami bore sa svojom mukom, za sada. Država će verovatno pomoći vinare jer je toliko novca svih nas uloženo u razvoj vinogradarstva i sada nije trenutak da neko krči vinograde jer ne vidi izlaz iz ove teške situacije. Sadnja vinograda je na pola veka i više, za generaciju koja dolazi – zato dobro promislite pre nego uzmete sredstva Ministarstva poljoprivrede za dalji rast površina pod vinogradima.

Savet starih, iskusnih vinogradara je da onaj ko kreće u gajenje vinograda treba da ima tri puna novčanika: prvi za zasnivanje vinograda, drugi za period dok čeka prvu, pravu berbu koja donosi zaradu i treći za nerodnu godinu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

berba aleksandrovac kvasci kvasac u širi

Kvasci kvalitetnije vino za bolju prodaju na tržištu

Dobri kvasci Vam donose više kvaliteta u preradi bobica grožđa i stvaraju vino za ponos.