Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Pinot noir je sorta za prave ljubitelje vina

Pinot noir je sorta za prave ljubitelje vina

Pinot noir sorta – Generalno ova sorta slabo rađa, a plodovi rano sazrevaju. Više joj odgovara hladnija i suva klima. Okruglog lista skoro bez ureza, blede zelene, mat boje. Male, čvrsto nabijene bobice, tamno ljubičaste boje, čine male i kompaktne grozdove. Stabljika nosi 1-2 grozda mase 70 do 90 grama. Sadrži 20-22% šećera. Vino dobijeno od ove sorte vinove loze spada u najkvalitetnija crvena vina na svetu.

Pinot Noir je stara crna sorta grožđa poreklom iz Burgundijskog regiona u Francuskoj. Smatra se da je samo generaciju ili dve od divljih sorti vinove loze. U nekim istorijskim spisima iz I veka postoje opisi sorte vinove loze slične Pinot Noir-u pod nazivom Helvenacia minor. Divlje je rasla čak do Belgije pa postoji mogućnost da predstavlja nezavisnu domaću varijantu Vitis vinifera. Može se naći i pod nazivima Pinot crni, Burgundac crni, Pinot nero, Black Burgundy, Blauburgunder, Spätburgunder, Rulandské modré i još par naziva. Reč “pinot” na francuskom znači “borova šišarka” i smatra se da je po izgledu grozda (mali i kompaktan, nalik na šišarku) sorta dobila ime. Reč “Noir” označava boju tj. “crno” (poznati su još i Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier tj. u prevodu beli, sivi i “brašnjavi”).

pinot noir

Od velikog je značaja u Francuskoj i Španiji, a u Australiji se smatra da je Gregori Baksland pravio vino od Pinot Noir 1820-tih godina. Dosta vinograda pod ovom sortom ima i u SAD-u. Najrasprostranjeniji je, naravno, u Francuskoj (u Burgonji i Šampanju), zatim u SAD (u Oregonu i u Kaliforniji – Russian River Valley), na Novom Zelandu (u Marlborough Valley i Central Otago Valley), Australiji i na Tasmaniji. Najrasprostranjenija crvena sorta grožđa je u Nemačkoj, a ima je i u Austriji, Gruziji, Švajcarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

Ovo je sorta pogodna za različite terene, a ne zahteva previše plodna i vlažna zemljišta. Preporučuje se uzgoju uz armaturu. Poželjna je gusta sadnja. Osetljiv je na bortritis, a donekle i na hlorozu (u uslovima hladnije klime potrebna je zelena rezidba).

Pinot noir je sorta za prave ljubitelje vina

Postoji mnogo klonova. Od klona će zavisiti i boja i miris vina, pa takoKvalitetan kalem vinove loze vina iz hladnijih regiona imaju tamniju boju i srednje puno telo, dok vinu iz hladnijih regiona može da nedostaje dubina boje. Za dobijanje penušavih vina Pinot Noir se može mešati sa više sorti belih grožđa. Aroma i paleta se kreću od suvog do slatkog, a najbolja vina će imati svežu, voćnu aromu i dugotrajnu paletu. Vino od ove sorte grožđa ima slabije tanine. Koristi se za proizvodnju penušavih vina, crvenih vina, rozea pa čak i belih vina.

Svi se slažu da je ovo “sorta nad sortama” , ali vrlo hirovita, zahtevna, čak i problematična. Najbolje rezultate daje u svojoj “domovini” Francuskoj. Naša klima nije uvek najbolja za ovu vrstu vinove loze pa ju je teže štititi, naročito u kišnim godinama. Problemi mogu da se jave i u procesu proizvodnje jer je vino “nestabilno i neujednačeno” i ima velike cikluse i oscilacije u ukusu sve dok ne sazri. Samo “najhrabriji” i oni sa najviše strpljenja uzgajaće ovu izazovnu sortu i od nje praviti vino.

Pinot Noir sorta je jedan od tri dozvoljene sorte grožđa koje ulaze u čuvenu kupažu poznatu kao Champagne (Šampanjac). Šampanjac se dobija mešanjem grožđa Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Začinske arome Šampanjac “dobija” od Pinot Meunier. Od Pinot Noir se dobijaju bogata aromama i prefinjena vina, pa je Chardonnay u Šampanjcu njegova protivteža – elegantan ali oštar.

U svojoj “butik” vinariji Domain Lepovo, Vinarija Tikveš je napravila upravo vino od grožđa Pinot Noir-e. Na 250 metara nadmorske visine, u blizini Negotina u Makedoniji, nalazi se Vinarija, prva ovog tipa na našim prostorima. Idealno mesto i idealna klima doprinose dobrom grožđu, samim tim i dobrom vinu. Na oko 5 hektara pored Pinot Noira, stasavaju i Chardonnay, Vranac, Cabernet Sauvignon i Merlot. Sva svoja znanja i višegodišnje iskustvo uneo je u ovu vinariju čuveni enolog Philippe Cambie.

pino noir sorta

Domain Lepovo je vinarija malog kapaciteta, nalik na butik vinarije iz Francuske, koje proizvode isključivo vina vrhunskog kvaliteta. U želji da “odvoji” vrhunska vina od uobičajenih, dobro poznatih Tikveš vina, Vinarija Tikveš, tačnije M-6 grupa, je osnovala Domain Lepovo. Vino Domaine Lepovo – Pinot Noir 2013. proizvedeno je u ograničenoj seriji od 6.000 boca. Nakon odležavanja u francuskom hrastu puni se i prodaje u malom broju vinoteka. Može se naći i u najelitnijim restoranima.

Rubin crvene boje, arome šumskog voća, začinskog bilja, čokolade, vanile i u završnici višnje/maline. Kako je i sama sorta “hirovita”, a proces proizvodnje neizvestan, tako i vino obiluje raznim aromama. Može da “povuče” na razne strane pa čak i na Coca-cola, pepermint, bilje. Smatra se da je “između” Merlot i Cabernet, sa potencijalom da pri barikiranju znatno pojača tanine. Vrhunsko vino ima punoću i snagu u ustima, gustinu i alkohol koji greje usnu duplju. Duge, sveže završnice. Dobro čak odlično podnosi starenje.

Pino crni ili Pinot Noir se poslužuje na 16°C, može se poslužiti i na nešto nižoj temperaturi. Crveno meso, kao i divljač, dinstana jagnjetina, teletina, losos ili tuna dobro će se sljubiti. ćuretina, prepelica, fazan, tvrdi sirevi, kao i crveni voćni sosovi takođe mogu se upariti sa ovim vinom.

izvor:http://www.winefine.org

Pročitaj i ...

ledeno vino

Ledeno vino za trenutke sreće

Ledeno vino je izuzetno vino od smrznutih bobica grožđa koje se bere tek u novembru.