Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Plavo vino za ljubitelje noviteta, probajte ga

Plavo vino za ljubitelje noviteta, probajte ga

Da li ste znali da vino može da bude i drugačije boje, plavo vino je već na tržištu Španije, Francuske… Nema granica koje neće preći ljubitelji vina da probaju nešto novo. Možete i Vi probati ukus plavog vina u Srbiji.

Prvo plavo vino je proizvedeno u Španiji. Poseban postupak od belog i crvenog grožđa proizvodi vino plave boje zahvaljujući antocijanu iz pokožice zrna grozda i indigo praha od biljke tinctoria planti. Na policama vinarija se našlo 2017. godine i posle prvog oduševljenja počeo je izvoz u 14 zemalja sveta.

Plavo vino za hrabre

“Pravi” vinari u Francuskoj nisu hteli da priznaju plavo vino za vino i na tržištu se pojavilo kao “ostala alkoholna pića” Da bi doskočio tome vinski magnat je stvorio novu etiketu “Vindigo” – vino sa 11,5% alkohola, voćnih nota. Osnova je šardone ali se posebnim postupkom filtracije preko pulpe zrna crnog grožđa dolazi do plave boje. Prodaja je počela i kupci su veoma zadovoljni.

plavo vinoBoja nije odlučujuća, važan je miris, ukus, emocija i zadovoljstvo koje doživite kada ga pijete. Vino je uvek više od samog grožđa – vino je strast, ljubav i nemamo pravo da ga eliminišemo samo zbog boje.

Vinski redovi su ustali protiv tog “vina” jer to nije vino, tvrde oni. Da li je sve marketinški trik i želja da se bude “in”? Ocenjivanje somelijera o vinu nije dalo prelaznu ocenu zbog dodatka zaslađivača i praha biljke indigo. Da li je to revolucija u vinarstvu ili pomodarstvo? Kao i uvek biće različitih mišljenja ali još jedno vino je na tržištu i ostaće tu ako nađe svoje potrošače.

Na tržištu je i u Novom Sadu tako da imate priliku da ga probate i date svoju ocenu.

Pročitaj i ...

Vino za tržište mora biti pravilno deklarisano pri prodaji

Posle mnogo truda vino iz podruma treba ponuditi tržištu - šta je potrebno da legalno prodajete vino?