Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Podmlađivanje čokota može biti dobra mera

Podmlađivanje čokota može biti dobra mera

gljive vinograd mirovanja rezidba vinove loze crne pegavosti

Podmlađivanje čokota vinove loze predstavlja skup radnji koje se izvode na zemljištu, čokotima i naslonima u cilju obnove vegetativnog i rodnog potencijala i produženja vremena rentabilne eksploatacije starih vinograda. Može se primeniti u starim plantažnim vinogradima koji su u periodu opadajuće rodnosti, ali i u starim vinogradima sa malim razmacima sadnje. Mere se ponekada preduzimaju u vinogradima u kojima dođe do izmrzavanja višegodišnjih delova čokota, uključujući i stablo čokota.

Cilj i uslovi podmlađivanja

U ciklusu razvitka i eksploatacije vinove loze u podignutom vinogradu postoji period početne rodnosti, pune rodnosti i opadajuće rodnosti. Višegodišnjom eksploatacijom čokoti stare, deformišu se i izdužuju i stablo i krakovi. Mnogi rodni elementi čokota nestaju, što pored ostalog utiče na stalno smanjenje prinosa po čokotu i jedinici površine. Merama podmlađivanja može se uticati na obnovu i održavanje rodnih elemenata čokota , vegetativnog i rodnog potencijala, a time uticati na povećanje prinosa i kvaliteta grožđa, kao i na produženje perioda rentabilne eksploatacije. Ovo pored ostalog predstavlja osnovni cilj podmlađivanja. Pre izvođenja mera podmlađivanja čokota, a u cilju obezbeđenja i povećanja njegove rodnosti potrebno je proveriti moć obnove svake sorte pojedinačno.

Podmlađivanje čokota

Veoma je važno utvrditi zdravstveno stanje čokota u vinogradu sa stanovišta zaraze virusima kao i broj praznih mesta u vinogradu. Kako sve sorte ne reaguju jednako u pogledu teranja lastara iz spavajućih okaca na višegodišnjem drvetu, potrebno je to proveriti na manjem broju jedinki, pre izvođenja mere na širem prostoru. U vinogradima u kojima se utvrdi masovnije prisustvo virusa na čokotima, podmlađivanje neće dati željene rezultate,zbog toga ga u tom slučaju ne treba izvoditi. Veća proređenost u vinogradu i broj praznih sadnih mesta veći od 10%, umanjuju ekonomsku efikasnost podmlađjivanja zbog čega i u tom slučaju meru NE treba izvoditi, pogotovo ako se ne planira izvesti popuna praznih sadnih mesta.

dipl. inž. Tonić Dejan PSSS Prokuplje

Pročitaj i ...

rejonizacija cokot čokoti u paru sajam vivo vinograd koliko

Čokoti u paru su nova mogućnost za vinogradare

Čokot u paru pruža mogućnost opterećivanja čokota velikim brojem okaca, berba i rezidba se lako obavljaju i zaštita od bolesti i štetočina je jednostavna.