Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Prinos grožđa zavisi i od načina rezidbe

Prinos grožđa zavisi i od načina rezidbe

grož?ePrinos grožđa – Pod opterećenjem čokota rodnom lozom podrazumeva se ostavljanje određenog broja kondira, kondira i lukova, ili samo lukova sa određenim brojem pravih okaca prilikom rezidbe na zrelo. Određeni oblik čokota može da nosi samo određeni broj kondira, kondira i lukova ili samo lukova.

Savetuje Vas Vladan Trandafilovi, dipl. ing. spec. ampelografije

Na primer na župskom uzgojnom obliku čokota može se ostaviti 4-8 kondira; na Gijovom jednogubom obliku čokota može se ostaviti, opteretiti sa jednim kondirom i jednim lukom; Gijov dvogubi uzgojni oblik čokota se može opteretiti sa 2 luka i 2 kratka kondira itd.

Prinos grožđa zavisi i od načina rezidbe

Svaki oblik čokota pruža određenu mogućnost za opterećenje rodnim elementima prilikom rezidbe. Kada se u plan rezidbe unese i element opterećenja kondira i lukova određenim brojem okaca, lako se može izračunati opterećenje čokota okcima, a iz ovog podatka i broj okaca po kvadratnom metru ili na hektar površine.

Kondiri se mogu opteretiti sa 1-5 okaca, a lukovi sa 6-20, pa i više okaca.

Kada se čokoti rezidbom preopterete većim brojem okaca u odnosu na optimalno opterećenje, kao posledica preopterećenja javlja se:

  • smanjenje procenta krenulih okaca (i to više na lukovima nego na kondirima),
  • smanjenje procenta rodnih lastara,
  • prosečne mase bobice i td.

To znači da prinos grožđa po čokotu nije proporcionalan broju ostavljenih okaca. 

Isto tako preopterećenost čokota rodnim okcima izaziva sniženje količine šećera u širi, a kod sorti za obojena vina sa smanjenjem sadržaja šećera u širi opada i količina bojenih materija u pokožici bobice, pa i u soku bobica sorti bojadisera.

Prinos grožđa

Sniženje količine šećera u širi javlja se kao posledica slabog individualnog razvoja rodnih lastara, a na osnovu ove činjenice izveden je zaključak koji glasi: *Kvalitet grožđa u direktnoj je vezi sa individualnim porastom lastara koji nosi grozd. Na osnovu ovog zaključka se dalje može izvesti zaključak: svi činioci koji izazivaju umanjenje individualnog rasta rodnih lastara i to ispod određene veličine dovode do značajnog smanjenja količine šećera u širi, odnosno pojednostavljeno – nemoguće je postići dobar prinos grožđa visokog kvaliteta na slabo razvijenom lastaru.

Na osnovu ovoga može se doneti opšti sud da se za svaku sortu i oblik čokota, za svaki nivo agro i ampelotehnike, tj. tehnologije proizvodnje grožđa, u svakom vinogradarskom rejonu ustanovi optimalno opterećenje čokota okcima.

Pročitaj i ...

traminac produktivnost čokota

Alkohol u vinu je najvažniji sastojak procesa vrenja

Alkohol u vinu određuje u koju grupu će biti svrstano.