Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Proređivanje grozdova je mera koja daje rezultate

Proređivanje grozdova je mera koja daje rezultate

Često se desi da čokot donese obilje plodova pa se vrši proređivanje grozdova i bobica pa čak i odstranjivanje delova grozdova, i to se vrši radi dobijanja krupnih grozdova i bobica sa lepšim i privlačnijim izgledom. Potreba za proređivanjem grozdova postoji kod stonih sorti kod kojih se primenjuje duga rezidba i gde su neke sorte sklone obilnom rodu, kao što su muskat hamburg, afus ali, ribijer i dr.

Prevelika rodnost ima za posledicu veoma loš kvalitet grožđa. U godinama sa nepovoljnim uslovima, grožđe najčešće nedovoljno sazri, pa se često puta koristi za proizvodnju rakije. Da bi se uklonile posledice preterane rodnosti, neophodno je obaviti proređivanje grozdova. Proređuju se grozdovi koji su bliži zemlji, zatim nerazvijeni, sitniji, neugledni, kao i grozdovi koji su u senci. Proređivanje treba obaviti 10-15 dana posle završetka cvetanja ili kad prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Proređivanje se može vršiti na jesen na neki od sledećih načina: odstranjuje se samo vrh grozdova za 1/3 ili svaki drugi grozd na čokotu.

Proređivanje grozdova je mera koja daje rezultate

produktivnost čokota prerada grožđa bor pozitivni

U zasadima kod poljoprivrednih proizvođača, poslednjih godina zastupljene su stone sorte sa izrazito krupnim grozdovima i bobicama (mišel parlijeri, viktorija, straženski i dr), čija se veličina grozdova kreće preko 30 cm.

Kod nekih sorti preporučuje se da se odstrani do 30% ukupnog roda. Odstranjuje se svaki drugi grozd. Grozdovi koji su ostavljeni, treba skratiti za 1/3 kao i bočne delove grozdova, kako bi se dobili grozdovi normalne veličine.

Živomir Nikolić, dipl.ing.

Proređivanje grozdova daje rezultate

Sadnice vinove loze Mišel Parlijeri su poreklom iz Francuske. Grozd je piramidalnog oblika, veoma krupan, težine oko 800 grama. Zrno je dosta krupno, okruglog do malo ovalnog oblika, pokožica je crno-ljubičaste boje i čvrsta. Meso je sočno, ukus je sladak i neutralan.

Sazreva sredinom avgusta.

Preporučuje se podloga Kober 5BB.

Sadnice vinove loze Straženski su hibridne crne sorte poreklom iz Moldavije. Grozd je krupan, težine oko 700 grama. Zrno je okruglo, a pokožica je crne boje i debela Meso je sočno, kiselkastog ukusa.

Sazreva početkom avgusta.

Preporučuje se podloga Kober 5BB.

Pročitaj i ...

antocijan semenke grožđa

Semenke grožđa su izvor flavonoida – antioksidanata

Antiokdidansi u crvenom vinui semenkama grožđa daruju zdravlje.