Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Rane sorte stonog groždja za prave sladokusce

Rane sorte stonog groždja za prave sladokusce

Brojne su sorte grožđa, ali najviše se obradujemo kada stignu rane sorte stonog grožđa, jer to su prvi plodovi mukotrpnog rada vinogradara. Tržište traži kvalitetne i mirisne sorte. Nije sve u vinu, može se grožđe gajiti i za prodaju u svežem stanju i zaraditi. Predstavljamo Vam neke od njih.

Kardinal

Sorta je selekcionisana u Kaliforniji (SAD). Drugih sinonima nema. Veoma je zastupljena u svim vinogorjima Srbije. Odlikuje se veoma bujnim čokotom, ima hermafroditan cvet, oplodnja je nešto slabija ukoliko u vreme cvetanja nastupi kišni period.

rane sorte
Kardinal

Bobice su veoma krupne, okruglaste, sa pokožicom ljubičastocrvene boje, grozd je veliki ili vrlo veliki, mase od 200 do 600 g nekad i više.

Veoma je prinosna sorta, prinos groždja varira od 20 000 do 25 000 kg/ha.

Rezidba se izvodi kratko ili mešovito pri čemu se ostavljaju lukovi od 8 okaca, a kondiri za zamenu od 2 okca.

Prema plamenjači je veoma osetljiva, prema pepelnici srednje, a prema sivoj plesni srednje. Ako u fazi sazrevanja groždja nastupi kišni period, dolazi do pucanja pokožice što se smatra najvećom manom ove sorte.

Groždje sazreva veoma rano. Šira sadrži 14 – 18 % šećera i 4 do 5 g/l ukupnih kiselina. Groždje je veoma ukusno za potrošnju u svežem stanju i odlično podnosi transport.

Beogradska rana

Sreće se još pod nazivom rana plemenka ili beogradska plemenka. Selekcionisana je na Oglednom školskom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Radmilovcu, ukrštanjem sorti afuz-ali i sasla buvije (buvijeova ranka).

Ima bujan čokot. Bobice su srednje veličine, okruglaste, pokožice žuto- zelene boje. Grozd veliki, valjkasto – kupastog oblika. Masa grozda varira od 200 do 300 grama. Veoma prinosna sorta, prinos groždja varira od 20 – 25.000 kg/ha.

Rezidba se izvodi mešovito, lukovi se orezuju na 8 – 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivičnim bolestima je srednje otporna. Mladi vinogradi zahtevaju dosta nege, više o tome možete pročitati OVDE.

Groždje sazreva veoma rano. Šira sadrži 16 – 18 % šećera i 6 – 7 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je neutralnog ukusa i prijatno za jelo. Dobro podnosi transport.

Na čokotu se može duže čuvati u odnosu na druge sorte istog perioda sazrevanja.

Rane sorte stonog grožđa

Demir kapija

Veoma rana stona sorta stvorena u Radmilovcu, ukrštanjem sorti muskat otonel i kraljica vinograda.

Bobice su srednje veličine ili velike, okrugle sa pokožicom žutozelene boje. grozd srednje veličine ili velik, valjkasto – kupastog oblika. Masa grozda varira od 120 do 290 g.

Prinosna je sorta, prinos varira od 10 – 15 000 kg/ha. Rezidba se izvodi mešovito lukovi se ostavljaju na 8 – 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca.

Prema gljivičnim bolestima srednje otporna. Groždje sazreva veoma rano.

Šira sadrži 16 do 18,5 % sećera i 6,5 do 7,5 g/l ukupnih kiselina. Groždje je veoma prijatno za jelo, muskatnog ukusa. Meso rskavo, groždje veoma dobro podnosi transport.

Gročanka

Nova sorta stvorena u Radmilovcu, ukrštanjem sorti cabski biser i afuz-ali. Čokot je bujan. Bobice velike, malo izdužene sa pokožicom žutozelene boje. Grozd srednje veličine ili veliki, najčešće kupastog oblika. Masa grozda varira od 250 do 300 g.

Veoma prinosna sorta, prinos groždja varira od 18 – 20.000 kg/ha. Rezidba se izvodi mešovito, lukovi se orezuju na 8 do 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivičnim bolestima srednje otporna. Groždje sazreva veoma rano. 

Sadržaj šećera u groždjanom soku je od 17 do 19 %, a ukupnih kiselina od 6 do 7 g/l. Meso bobica je rskavo. Groždje je veoma ukusno, neutralne arome. Veoma dobro podnosi transport.

Opuzenska rana

Veoma rana stona sorta, stvorena u Radmilovcu ukrštanjem sorti šasla buvije i muskat hamburg.

Odlikuje se bujnim čokotom. Bobice su srednje veličine, izdužene, sa pokožicom tamnocrvene boje. Grozd srednje veličine, valjkasto kupast. Masa grozda varira od 150 do 200 g.

Prinos groždja varira od 12 – 15.000 kg/ha. Rezidba se izvodi mešovito kao i u predhodnim slučajevima. Prema gljivičnim bolestima srednje otporna. Groždje je prijatno za jelo, blago muskatne arome.

Groždje sazreva istovremeno ili nekoliko dana posle groždja sorte čabski biser. Sadržaj šećera u širi varira od 16 do 18,5 %, i 6,5 do 7,5 g/l ukupnih kiselina. Meso tvrdo, rskavo. Groždje odlično podnosi transport.

  Vladan Trandafilović, dipl.ing.

Pročitaj i ...

poljoprivreda 22. veka

Mašinsko orezivanje vinove loze – daleka budućnost?

Mašinsko orezivanje u vinogradu štedi vreme i novac, ali ...