Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Rekonstrukcija vinograda starosti do deset godina

Rekonstrukcija vinograda starosti do deset godina

ipard

Rekonstrukcija vinograda – ako ste rešili da sačuvate nasleđeni vinograd prvo razmislite o ekonomskoj isplativosti ovoga poduhvata. Rekonstrukciji se  najčešće se pristupa zbog malih međurednih rastojanja, jer u takvim vinogradima nije moguće primeniti mehanizovanu obradu i zaštitu od bolesti i zbog oblika gajenja na kom nije moguće primeniti onu rezidbu koju zahtevaju neke sorte, u prvom redu stone.

Rekonstrukcija vinograda starosti do deset godina

Kod nas se najčešće vrši rekonstrukcija mladjih vinograda – uskorednih i širokorednih sa rastojanjima od 1.5 – 2.3 metra. Ako se u ovim vinogradima izvrši vađenje svakog drugog reda dobija se međuredno rastojanje od oko 3 – 4 metra pri kojem je moguća primena mehanizacije i gajenje vinove loze sa razvijenim oblicima stabla.

Pri rekonstrukciji se često vrši i izmena naslona. Pri tome je neophodno i jače đubrenje i pažljivo negovanje čokota. Da bi se pri izvođenju rekonstrukcije što manje gubilo u prinosu ona mora biti planski izvedena. Obično se redovi na kojima se vrši rekonstrukcija prethodne godine orežu kraće, kako bi se dobilo što više lastara. U istoj godini redovi određeni za vađenje, jače se opterećuju rodom, pazeći da opterećivanje čokota ne umanji kvalitet grožđa.

Pun prinos ovakav vinograd daje u trećoj godini. Po pravilu rekonstrukcija je moguća i ekonomski opravdana u zasadima koji su ujednačeni i nisu stariji od 10 godina.

PSS Srbija

Pročitaj i ...

plutani zapušači

Plutani zapušači mogu pokvariti ukus vina

Dobro vino zahteva i kvalitetan plutani zapušač. Samo najbolji garantuju da će vino sačuvati sve dobre osobine.