Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Rodni elementi u vinovoj lozi i povijanje lastara vinove loze

Rodni elementi u vinovoj lozi i povijanje lastara vinove loze

Rodni elementi u vinovoj lozi – Brojni su načini kako orezati vinovu lozu. Kada je orežemo važno je i kako ćemo poviti lastare jer tako ćete podstaći aktiviranje svih okaca.

Savete o pravilnoj rezidbi, povijanju lastara daće Vam autor dipl. ing. Dejan Jocić PSSS Jagodina

Rodni elementi su skraćeni jednogodišnji lastari. Dele se na kratke i dugačke.

Kratki su oni na kojima ima 2 do 5 rodnih okaca i označavaju se kao kondiri:

1.) kratki 2 do 3 okca,

2.) dugački 4 do 5 okaca.

grinje vinoveKratki rodni elementi se ne privezuju. Dugački rodni elementi se najčešće nakon rezidbe lučno povijaju i privezuju za naslon i uobičajeno je da se označavaju kao rodni lukovi iako često imaju kos položaj. Prema broju okaca rodni lukovi mogu biti:

  • kratki 6 do 8 okaca i
  • dugački 9 do 15 okaca.

Za rodne elemente se po pravilu koriste jednogodišnji lastari koji su obrazovani na dvogodišnjoj lozi, a jalovaci se ne koriste. Međutim novija istraživanja su pokazala da se to više odnosi na kratku rezidbu i nisko stablo, gde se prvih nekoliko okaca na jalovaku obrazuje u zaseni i zato su manje rodnosti, a ne odnosi se na jalovake iz rodnih čvorova visokih kordunica. To praktično znači da se na visokim kordunicama za rodni element može koristiti svaki normalno razvijen i sazreo lastar.

Rodni elementi u vinovoj lozi i povijanje lastara

Cilj povijanja dugačkih rodnih elemenata je pospešivanje aktiviranja svih okaca. Ako je rodni element u vertikalnom položaju, prvenstveno se aktiviraju po položaju najviša okca, a kad se povije, pritisak vode iz sprovodnih sudova se raspoređuje između mesta povijanja i vrha rodnog elementa. Povijanje može biti različito, a to zavisi od bujnosti sorte i sistema gajenja loze. Što je sorta bujnija, povijanje treba da bude jače. Pri povijanju, luk treba da ide preko preseka, suprotno povijen lastar se može očenuti. Postoji sistemi gajenja loze i načini rezidbe u kojima se rodni lukovi povijaju koso ili vertikalno naniže.

PSSS Jagodina  dipl. ing. Dejan Jocić

Pročitaj i ...

traminac produktivnost čokota

Alkohol u vinu je najvažniji sastojak procesa vrenja

Alkohol u vinu određuje u koju grupu će biti svrstano.