Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Rojatska kordunica – jedno ili dvokraka kordunica ?

Rojatska kordunica – jedno ili dvokraka kordunica ?

Rojatska kordunica – Za ovu kordunicu rastojanje između redova je 2-3m, a u redu 1-1.5 m. Može biti jednokraka ili dvokraka. Primenjuje se samo za špalirski način gajenja vinove loze.

– Rezidba u I i II godini

– U prvoj godini lastar koji je izbio reže se na jedno ili dva okca. U drugoj godini ostavlja se opet jedan lastar, koji se vezuje za kolac da raste uspravno i što bujnije. Rezidba se obavlja tek u proleće treće godine.

Rojatska kordunica – jedno ili dvokraka kordunica

– Rezidba u III godini. – Ako se formira jednokraka kordunica, lastar se savija i veže uz prvu žicu koja se nalazi na visini od oko 50 cm od zemlje. Na položenom delu ostavlja se s gornje strane 3-4 okca na rastojanju 20-25 cm jedno od drugog. Okca koja su okrenuta ka zemlji uklanjaju se sem poslednjeg, koji će dati lastar produženje kordunice u narednoj godini. Praktičnije je sačekati da sva okca krenu i da lastari dostignu dužinu 5-10 cm, pa onda izvršiti uklanjanje nepotrebnih lastara.

– Rezidba u IV godini – Svi lastari koji su izbili iz ostavljenih okaca režu se na dva okca sem poslednjeg koji služi ukoliko je potrebno produženje kordunice i on se reže na onu dužinu na koju treba produžiti kordunicu.

Rasadnik “Agroplanta” – kvalitet i garancija

– Rezidba u V godini – Ukoliko nije izvršeno produženje kordunice u svim rodnim čvorovima izvršiće se rezidba kondir na kondir. Ako je u prethodnoj godini izvršeno produženje kordunice, onda se na tom mlađem delu svi lastari režu na dva okca.. Krak kordunice po pravilu ne treba da je duži od 1.2 m.

– Rezidba u VI godini – Ako je produženje kordunice rađeno u četvrtoj godini onda se  u šestoj godini završava formiranje uzgojnog oblika.

– Redovna rezidba – Sastoji se u tome što se u rodnim čvorovima svake godine izvodi rezidba kondir na kondir.

dipl.ing.polj. Teodor Prvulovic

PSSS Negptin

 foto pixabay.com

Rojatska kordunica jednokraka ili dvokraka kordunica

Pročitaj i ...

poljoprivreda 22. veka

Mašinsko orezivanje vinove loze – daleka budućnost?

Mašinsko orezivanje u vinogradu štedi vreme i novac, ali ...