Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sadnice na vreme za siguran rod na jesen

Sadnice na vreme za siguran rod na jesen

Sadnice na vreme – Tokom perioda sadnje voćaka i vinove loze najvažnije je pravilno odabrati sorte i klonove. Da bi bili sigurni u kvalitet sadnog materijala potrebno je ugovoriti njegovu proizvodnju godinu dana ranije. To Vam nudi AGROPLANTA – Velika Drenova, sa kojim smo uradili intervju.

Zašto treba unapred ugovoriti proizvodnju sadnica?

Prema proračunima agroekonomista za kompletno podizanje jednog hektara vinograda treba uložiti oko 25.000 evra, dok je za podizanje voćnjaka na istoj površini  potrebno od 30 do 35.000 evra. Ovo je ozbiljan novac i ako se ne napravi dobar plan pre bilo kakvog ulaska u posao vrlo lako može ispasti da je novac nenamenski potrošen.

Često se desi da nas pozove neki potencijalni kupac sadnog materijala koji se sprema da zasadi neku parcelu od par hektara i da se iako je sezona sadnje već uveliko odmakla interesuje za kupovinu naših sadnica. Pri tom često nije uradio valjanu analizu zemljišta, nije siguran ni koju će sortu da sadi, na kojoj podlozi, o klonu nema ni govora, razmak sadnje je nepoznanica. Jednačina sa previše nepoznatih. Ne moram Vam reći da je ishod ovakvog poslovnog poduhvata pod velikim znakom pitanja. Samo ludo srećni će na ovaj način uspeti da nađu sadnice koje im potpuno odgovaraju i podići zasad koji će im biti na ponos i od koristi sledećih 20, 30, pa i više godina.

Sadni materijal je temelj Vašeg zasada

Pošto je sadni materijal osnov, temelj vašeg zasada, on mora da bude zdrav i kako treba, jer ako pogrešite u odabiru podloge ili sorte ili zasadite klon koji ne odgovara vašim potrebama, čitav trud će biti uzaludan. Zato Vam AGROPLANTA nudi ugovaranje proizvodnje sadnica.

Kome je namenjeno i kada ugovaranja proizvodnje?

Ugovaranje proizvodnje je opcija za sve one koji znaju šta hoće, koji unapred planiraju šta će saditi u svom voćnjaku ili vinogradu, čija nabavka sadnica nije stihijska, ne zavisi od trendova i preporuka nazovi stručnjaka.

Naša preporuka je da na vreme, a to je minimum godinu dana pre sadnje kontaktirate rasadnik i da po savetu stručnjaka ugovorite proizvodnju sadnog materijala za Vaš zasad koji planirate da podignete. Ugovaranje proizvodnje unapred je najlakši i najsigurniji način da dođete do sadnica kakve su Vam potrebne.

Šta podrazumeva ugovaranje proizvodnje?

Ugovaranje proizvodnje podrazumeva oblik saradnje u kome Vi dogovarate sa AGROPLANTOM da Vam proizvede i isporuči sadnice za sledeću sezonu sadnje. Vaše je da izaberete željenu podlogu, sortu, klon i odredite potrebne količine, a naše da sve to okalemimo, proizvedemo zdrave sadnice i isporučimo ih po dogovoru. Ovakav vid saradnje obavezno prati potpisivanje ugovora izmedju AGROPLANTE i onoga ko ugovara proizvodnju, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Do kada i kome se javiti?

Za sve informacije vezane za ugovaranje proizvodnje možete se javiti do 1. marta ove godine na telefon +381 63 436 095 ili office@agroplanta.rs.

Vaša AGROPLANTA

Pročitaj i ...

bogata berba opadanje plodova formiranje poboljšanje poboljšane piramidalne

Bogata berba kruške zahteva puno đubriva tokom sezone

Prinos od 40 tona po hektaru traži pravovremenu prihranu u voćnjaku. Kruški treba srazmerno velike količine azota (N) i kalijuma (K), kao i skromne količine fosfora.