Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Sezona podizanja novih vinograda je blizu, pitanje je kako da se obavi sadnja loznih kalemova. Ako ste se odlučili za ručni način, sadnja kalemova vinove loze u prethodno iskopane jamice je najbolji i najstariji način sadnje. Jamice se kopaju ašovom i kopaju se u pravcu reda, neposredno pored i uvek sa iste strane oznake za sadno mesto. Dubina jamica je 35-45 cm, a prečnika 30 cm.

Dubina sadnje direktno zavisi od klimatskih uslova. U načelu lozu treba saditi tako da spojno mesto na loznom kalemu bude u nivou površine zemljišta. Ukoliko postoji veći nagib zemljišta na gornjim delovima parcele dolazi do spiranja, a na donjem do zasipanja usled erozije zemljišta, pa tako spojna mesta kalemova na višim delovima ostaju ogoljena, i izložena mehaničkim povredama, a na nižim delovima parcele zbog zatrpavanja iz njih će se obrazovati plitki korenovi.

Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Zato se na višim delovima parcele KALEMOVI sade tako da im spojno mesto bude 3-4 cm iznad površine zemlje. Ovakav način sadnje se vrši ako nisu preduzete mere zaštite zemljišta od erozije.

Tehnika sadnje je sledeća. Na dno se ubaci manji sloj trošne zemlje; orezani bazalni korenovi se radijalno postave na zemlju na dno jamića; preko korenova se stavi sloj trošne zemlje visine 15-20 cm; rukom se sadnica pridržava u odgovarajućem položaju i dubini te se nogom ugazi dobro zemlja oko nje; zatim se jamić zalije sa 3-5 litara vode; kada zemljište upije vodu jamić se puni pripremljenom smešom zemlje i đubriva uz blago sabijanje gaženjem; zatim se nabaca malo zemlje do mesta kalemljenja i nagazi. Ne pravi se humka jer se koriste parafinisani kalemovi. Zatim se preko kalemova navuče plastična cevka i blago potisne u zemlju radi zaštite kalemova.

Teodor Prvulović dipl. ing. polj.

PSSS Negotin

Pročitaj i ...

plutani zapušači

Plutani zapušači mogu pokvariti ukus vina

Dobro vino zahteva i kvalitetan plutani zapušač. Samo najbolji garantuju da će vino sačuvati sve dobre osobine.