Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Siva crna trulež, plamenjača, pepelnica …

Siva crna trulež, plamenjača, pepelnica …

Siva crna trulež, plamenjača, pepelnica su glavni razlozi za lošu berbu na jesen. Zato je pravo vreme zaštite formiranih grozdića jer su najavljene padavine od početka nedelje. Koristite Profiler, Mikal Flash/ Momentum F, Orvego … Tako ćete sačuvati rod.

PREPORUKA PIS SRBIJA

Vinova loza se nalazi u fazi precvetavanja do početka formiranja bobica.

Sa aspekta zaštite vinove loze od prouzrokovača plamenjače, pepelnice, sive i crne truleži , jedna od ključnih faza kada treba pravovremeno sprovesti mere je faza nakon cvetanja.

U ovom periodu, posebno ističemo važnost zaštite od sive truleži  koje vinogradari obično kasno primete u sezoni, u vreme dozrevanja grožđa. U fazama u kojima se trenutno nalazi vinova loza, patogen ne može direktno prodreti u biljno tkivo, ali se razvija na svenuloj cvetnoj kapici odakle prelazi na dršku i šepurinu koji dobijaju mrku boju i potamne. U kasnijim fazama patogen prelazi na bobice i može doći do velikih gubitaka uslijed razvoja truleži!

Siva crna trulež, plamenjača, pepelnica su glavni razlozi za lošu berbu na jesen

Kako se trend nestabilnog vremena sa padavinama nastavlja od sledeće nedelje, u ovom trenutku veoma je važno kvalitetno sprovesti mere zaštite od svih navedenih patogena, kako bi se sačuvali mladi grozdovi, nosioci roda. Preporučujem primjenu kombinacije fungicida:

  • Mikal Flash/Momentum F (fosetil-aluminijum+folpet) 0,3-0,4% ili
  • Profiler (fosetil-aluminijum+flupikolid) 2,25-3 kg/ha ili
  • Zorvec vinabel (oksatiapiprolin+zoksamid) 0,5-0,6 l/ha ili
  • Orondis ultra (oksatiapiprolin+mandipropamid) 0,67 l/ha ili
  • Orvego (ametoktradin+dimetomorf) 0,8 l/ha 

+

  • Cantus, Bosco, Corvet WG, Dekada (boskalid) 1-1,2 kg/ha.
Pregledom vinograda, na naličju listova, uočava se prisustvo larvi prvog i drugog razvojnog stupnja cikade Scaphoideus titanus . Ova štetočina prenosilac fitoplazme Flavescence doree  koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje – Zlatasto žutilo vinske loze. Sistem prognozno-izveštajne službe zaštite bilja nastavlja da prati dinamiku razvoja pomenute štetočine io merama zaštite poljoprivrednih proizvođača biće blagovremeno obavešteni na ovom portalu.

Pročitaj i ...

prekraćivanje mladih pepelnica bakar primena vinova loza plamenjača vinove loze zelena rezidba bagrina crvena

Folijarno đubrivo u vinogradu tokom rasta

Folijarno đubrivo, tečna đubriva su mnogo efikasnija kod svoje primene, nego đubriva u čvrstom stanju. Kako ih primeniti u vinogradu?