Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Smederevka autohtona sorta – Smederevka je sorta vinove loze za koju se može reći da je proslavila smederevsko vinogorije a sticajem raznih okolnosti  se sve više gubi sa ovih prostora. Sorta koja se kotira kao autohtona balkanska a bez preterivanja može se reći i autohtona srpska, koja se gaji i u Bugarskoj,  Makedoniji, Grčkoj i Turskoj pa čak i u Rusiji.

smederevkaPo privrednom značaju ona je sorta koja se koristi i u svežem stanju kao stona i u preradi gde dobijamo kvalitetna vina. Ova vina su veoma pitka, zelenkasto – žute boje i koriste se dosta u kupaži sa drugim vinima kojima povećavaju ukupne kiseline a samim tim popravljaju i organoleptičke karakteristike.

Takođe, vino je specifičnog sortnog mirisa, harmonično i zbog ukupnih kiselina bilo je i ostalo kralj “špricer” vina.

Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Po morfološkim osobinama, čokot smederevke je srednje bujnosti i na njemu se nalaze lastari osrednje debljine sa umereno dugim internodijama. Peteljka lista je takođe srednje dužine i na njoj se nakaze trodelni ili petodelni listovi u obliku srca. Grozdovi su srednje veličine uglavnom rastresiti na kojima se nalaze žuto-zelene bobice. Na njima je pokožica sa slabim pepeljkom srednje debljine.

Spada u veoma prinosne sorte gde sa dobrom agrotehnikom prinosi idu i na 25 t/ha. Rezidba kod ove sorte može biti kratka na 3-5 okaca ili mešovita sa lukovima oko 7 okaca pa se iz tog razloga i gaji na uzgojnim oblicima koji podržavaju ove sisteme rezidbe. Karakteristično je da ima dobar afinitet prema svim najvažnijim podlogama i prema tipu zemljišta nije previše izbirljiva mada najbolje rezultate daje na plodnim, rastresitim i toplim zemljištima.

Malo je slabije otporna prema ekstremno niskim zimskim temperaturama (- 20 C i više) ali i to zavisi od toga koliko je spremna ušla u period mirovanja.

dipl. inž. Marković Boban

Pročitaj i ...

eska bolest fitoplazma listova formulacije djubrenja pirsova bolest blago vinove loze bordovska kolje kao potpora vinova loza u

Pirsova bolest – Xylella fastidiosa na vinovoj lozi

Pirsova bolest – Epidemiologija: Xylella fastidiosa se održava i širi insektima vektorima i zaraženim biljnim …