Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sorta Frajla je uspešna priča vinogradarstva

Sorta Frajla je uspešna priča vinogradarstva

Sorta Frajla je nastala 2015. godine u Sremskim Karlovcima. Naučnim radom profesora Petra Cindrića, profesora Nade Korać i profesora Dragana Ivaniševića nastala je sorta koja će obeležiti nastupajuće godine.

Sorta Frajla – Srednje je bujnosti i formira gust špalir u zasadu. Vreme sazrevanja je sredinom septembra. Grozd je srednje veličine i srednje zbijen ili rastresit. Malih bobica, zeleno-žutih, sočnih, a ukus im je fin i specifičan.  Ono što je određuje je da ima velike količine šećera u širi (nije retko da to bude i preko 25%) uz prosečno visok sadržaj kiselina (8-9 g/l) koje daju svežinu vinu. Ova sorta pruža mogućnost proizvodnje suvih, poluslatkih vina, kao i prirodna slatka vina koja su interesantna novim, mladim zaljubljenicima u vino. Zahvalna je za kupažu vina kod sorti koje nemaju tu osobinu da nakupljaju visok procenat šećera i time ova osobina Frajle doprinesi njihovom kvalitetu.

ravangrad sombor bistrenje vina berba sremski

Sorta je visoko tolerantna prema gljivičnim bolestima i mrazevima.Važno je uputiti savet svima koji imaju želju zasnivanja novih vinograda da je veoma tražena za organsku proizvodnju grožđa. Veoma je potrebno naglasiti da njene osobine utiču na ekonomsku dobit na kraju sezone – ako nemate veliki broj prskanja i upotrebe skupih hemijskih sredstava, manje utroška goriva i radne snage kao i ostvarena cena proizvedenog vina (kao organskog ili sa minimumom primene bakra i sumpora) daje i viši profit.

Sadnja vinove loze je moguća i tokom prolećnih meseci. Ako ste se na vreme odlučili za određene sorte tokom prošle godine sada možete otići u izabrani rasadnik i doneti kvalitetne kalemove na izabrani teren. Rasadnik “Agroplanta” iz Velike Drenove je pravi izbor. Tokom ovoga perioda ste u mogućnosti da obezbedite i kalemove vinove loze “Frajla”.

Najavljena podsticajna sredstava za vinogradarstvo su samo još jedna dobra vest da se posvetite uzgoju vinove loze za sadašnje i buduće generacije Vaše porodice.

Vinogradarstvo i vinarstvo je grana poljoprivrede koja traje više generacija u porodici. Sve počinje sa izborom lokaliteta za vinograd, analizom zemljišta, na osnovu toga se vrši izbor odgovarajućih sorti u skladu sa željama, stanjem na tržištu vina i projektovanim ciljem u nastupajućem periodu. Zato je važno da i godinu dana pre početka sadnje naručite odgovarajuće sadnice koje će svojim kvalitetom, zdravstvenom ispravnošću zadovoljiti sve uslove za uspešnu berbu u nastupajućim godinama i proizvodnjom kvalitetnih vina. To Vam omogućava rasadnik “Agroplanta”. Pozovite ih. Telefon: 037/725-157; Mobilni: 063/436-095 (Saša Čolić), 063/436-127 (Miroslav Čolić) E-mail: agroplantarasadnik@gmail.com

drugi život ožegotine na plodovima sorte vinove loze sorte stonog

Sorta Frajla je dobar izbor

Pročitaj i ...

prekraćivanje mladih pepelnica bakar primena vinova loza plamenjača vinove loze zelena rezidba bagrina crvena

Folijarno đubrivo u vinogradu tokom rasta

Folijarno đubrivo, tečna đubriva su mnogo efikasnija kod svoje primene, nego đubriva u čvrstom stanju. Kako ih primeniti u vinogradu?