Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sudovi za berbu grožđa moraju biti dezinfikovani

Sudovi za berbu grožđa moraju biti dezinfikovani

Sudovi za berbu grožđa odlučuju kako će se na kraju procesa vino oceniti. Zato, prvo spremite sudove da se posle ne kajete.

Priprema sudova za berbu – autor Dejan Stefanović, PSSS Negotin. Ovo je jedan od veoma važnih uslova za dobijanje kvalitetnog vina. Pre početka berbe treba izvršiti pranje, čišćenje i dezinfekciju buradi i ostalih sudova.

Priprema za preradu

Pripreme za preradu novog roda treba otpočeti blagovremeno. Prazne bačve zaštititi od rasušivanja, prisustva plesni, buđi itd. Takođe je jako bitno kod bačvi da treba iz njih odstraniti neprijatne mirise. Bilo kakav zadah bačvi je nepoželjan i ukazuje na razvoj plesni i bakterija što je pogubno za dobijanje kvalitetnog vina.

Pročitajte i: Vrenje šire, pravilno pretakanje

Sudovi za berbu

vina vino bolesti sazrevanje vina

Jedna od metoda da se uklone strani mirisi i zadah na plesni kod bačvi koje su dugo korišćene jeste da se tretiraju negašenim krečom, tako se uništavaju nepoželjni mikroorganizmi koji su se uvukli između duga i drugih pukotina u bačvi.

Nakon tretiranja bačve treba dobro isprati vodom. Ispiranje ponoviti više puta. Ako su sudovi od drveta treba ih konstantno kvasiti vodom kako iznutra tako i spolja, a ako su u pitanju sudovi od inoksa i PVC-a oprati ih vodom i dezinfikovati vinobranom spolja i iznutra.

Dobro očišćene i oprane bačve treba zatim zaštititi do punjenja. Zaštita se vrši paljem sumpornih traka, u početku sa većom dozom tj. polovina sumporne trake na hektolitar vina a kasnije dozu smanjiti. Sudove od inoksa umesto sumpora treba zaštititi upotrebom rastvora vinobrana.

Dejan Stefanović,
PSSS Negotin

Pročitaj i ...

eska bolest fitoplazma listova formulacije djubrenja pirsova bolest blago vinove loze bordovska kolje kao potpora vinova loza u

Uzgoj vinove loze – temperatura – zemljište

Izaberite blagu padinu sa puno sunca u jesen i vino koje ćete dobiti poneće svu lepotu tla, Sunca i ljubavi koju ste uložili.