Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sudovi za vino – dezinfekcija pre upotrebe

Sudovi za vino – dezinfekcija pre upotrebe

Grožđe polako raste, sudovi za vino moraju se spremiti – bilo da su sada ispražnjeni i treba ih očistiti ili će se dezinfikovati neposredno pre berbe.

Nega sudova za čuvanje vina i rakije – autor Dragana Andrejić, spec. struk. inž.

Pripremni radovi su uvek veoma važni u svakoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Nega vina i rakije je veoma složen proces i zahteva pripremne radnje kako bi spremni dočekali prihvat novih količina voća za preradu u rakiju i vino i njihovo čuvanje. Da bismo izbegli negativan uticaj naslaga zaostalih na zidovima sudova za proizvodnju vina i rakija veoma je važno sve vrste sudova, a naročito drvene dobro oprati i konzervisati nakon njihovog pražnjenja. Čim se isprazne, potrebno ih je vodom temeljno isprati, a zatim sa 2%-nim rastvorom sode bikarbone dobro izribati (na 1 litar vode rastvara se 20 g sode) zbog naslaga od divljih kvasaca zaostalih na zidu suda nakon pražnjenja kljuka. Ispiranje unutrašnjih zidova suda treba dobro obaviti da, ukoliko je u sudu bilo kljuka, ne zaostanu ni najmanje čestice. To možemo raditi i uređajem za koji proizvodi vodenu paru.

Ispiranje treba vršiti dok voda koja izlazi iz suda ne bude potpuno bezbojna i bez ikakvog mirisa.

Sudovi za vino

Konzervacija se vrši da bi sud očuvali do vremena upotrebe. Na 100 litara zapremine suda treba spaliti jednu sumpornu traku koja sadrži 2,5 g sumpora. Potrebno je sumporisanje vršiti svakih 4-6 nedelja, jer se ono gubi isparavanjem i oksidacijom iz suda. Nakon unošenja sumpornih traka, sud se zatvara i kasnije čuva zatvoren da sumpor-dioksid ne bi brzo ispario. Ako trake neće da gore kada ih ubacimo u sud to znači da sud nije dobro opran i da je zaražen sirćetnim bakterijama koje će obavezno ukiseliti novo sipano vino. Drugi način konzervisanja drvenih sudova sa 0,05%-nim rastvorom sumporaste kiseline (H2S03) je efikasniji. Na ovaj način se sprečava razvoj štetnih mikroorganizama u sudu, a onemogućava se i rasušivanje. Litar 6%-ne sumporaste kiseline, koja se nalazi u prodaji sipa se na 200 litara vode. Sud se dobro zatvori i samo po potrebi doliva voda.

Ovako konzervisan drveni sud čuva se uspešno i do godinu dana. Pre upotrebe, drvene sudove konzervisane bilo suvim ili vlažnim postupkom treba dobro isprati vodom radi odstranjivanja sumpor-dioksida i sulfata nastalih oksidacijom sumpor-dioksida.

Pročitaj i ...

proređivanje grozdova analiza zemljišta

Proređivanje grozdova je mera koja daje rezultate

Nekada je potrebno raditi proređivanje grozdova da bi se dobili kvalitetniji grozdovi.