Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Tamjanika crna za vrhunska vina na našoj trpezi

Tamjanika crna za vrhunska vina na našoj trpezi

Tamjanika crna je sorta koja mnogima predstavlja najbolji izbor. Ovo je sorta za vrhunska crna vina čije poreklo nije poznato, ali se vodi kao autohtona sorta krajinskog podrejona (u Negotinskoj krajini) gde se i danas gaji. Čokot je srednje bujnosti.

Ima dobar afinitet sa loznim podlogama:

  • Berlandieri x Riparia Kober 5BB,
  • Teleki 8B,
  • SO4 Teleki 5 C.

Pogoduju joj rastresita zemljišta tipa gajnjače. Odrasli list: srednje veličine, najčešće petodelan, sa preklopljenim delovima liske, tako da su mu bočni urezi izraženi u vidu manjih ili većih otvora nepravilnog oblika. Liska je talasasta, sa naniže povijenim vrhovima svojih delova, odozgo glatka, a odozdo samo na nervima slabo čekinjasto maljava, najčešće tamnozelena. Drškin urez je u vidu lire, otvoren ili zatvoren, zupci su veliki, šiljasti. Nervi sa obe strane su zeleni i slabo čekinjasto maljavi. Peteljka je srednje veličine, odozdo ljubičasta, a odozgo bledozelena, pri osnovi deblja i jako povijena.

Tamjanika crna za vrhunska vina

Cvet je funkcionalno ženski tako da je neophodna sorta oprašivač u zasadu, a kao dobri oprašivači mogu se preporučiti: crni burgundac, kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo i dr.

Bobica: srednje veličine okruglo-ovalna, tamnoplava sa obilnim pepeljkom i primetnog pupka, sočna, aromatična, nakon potpunog zrenja vrlo brzo prelazi u suvarak.

Grozd: mali ili srednje veličine dosta dug, u gornjem delu najčešće širok-razgranat, a u donjem delu uzan-valjkast, rastresit i često rehuljav. Peteljka grozda je dosta duga i zeljasta. Grozd je često sa krilcem, rehuljav do srednje zbijen, mase 100-200 g. Slabo prinosna sorta 3 – 6 t/ha. Obavezan je špalirski uzgojni oblik.  

Rezidba je mešovita – lukovi se orezuju na 10-12 okaca, a kondiri na 2-3. Srednje je osetljiva prema plamenjači i pepelnici, dok je prema sivoj plesni jako osetljiva, spada u grupu srednje otpornih sorti prema niskim zimskim temperaturama – okca izmrzavaju na minus 22°C. Sazreva krajem II epohe, ali se često bere u III epohi kada je grožđe u fazi polusuvarka.

Sadržaj šećera u širi se kreće od 22% do preko 30%, dok sadržaj ukupnih kiselina varira od 5,5-7,5 g/l.

Tamjanika crna daje vina rubin boje, veoma prijatnog ukusa, veoma izraženog mirisa i posebne slasti koja potiče od neminovnog ostatka neprevrelog šećera. Vina sadrže od 13-17 vol% alkohola.

Ova sorta daje visoko kvalitetna vina što ekonomski opravdava njen uzgoj usled niske rodnosti.

Sanja Čokojević, dipl.inž.voćarstva i vinogradarstva

Pročitaj i ...

rizling italijanski autohtone sorte vinove loze

Autohtone sorte vinove loze su pravi izbor za vinare Srbije

Autohtone sorte su naša prilika da se brendiramo na svetskom tržištu kao podneblje jedinstvenih vina. To su Tamjanika, Prokupac, Grašac...