Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Traktor hibridni pogon (struja i dizel) – Landini Rex 4

Traktor hibridni pogon (struja i dizel) – Landini Rex 4

Traktor hibridni pogon je već česta pojava u voćnjacima i vinogradima u zemljama EU. Novi Landini Rex 4 je pravi izbor koji štedi gorivo, niži su troškovi obrade tla, bolji uslovi za rad i manje zagađenja prirodne okoline.

Voćarstvo i vinogradarstvo u Srbiji je zabeležio veliki rast tokom poslednjih godina – to je uslovilo i nužnost upotrebe savremenih mašina. Traktori su neophodni za rad u voćnjacima i vinogradima, međutim i oni doprinose rastu troškova proizvodnje, zagađenju prirodne okoline i nužno je da se primene inovacije u proizvodnji traktora. To je rezultiralo Landini traktorom na hibridni pogon – Electra Rex 4.

Preporuka za novi traktor sa hibridnim pogonom su niski troškovi korištenja, veća produktivnost i dobri uslovi za onoga ko radi sa traktorom jer savremeni voćnjaci se prostiru i na više desetina, čak i stotinu hektara i rad je dugotrajan.

Poboljšanja efikasnosti upravljanja i uslovi korištenja pri obradi tla, hemijskoj zaštiti voćnjaka i vinograda su ono što preporučuje Landini Rex 4. Korištenjem baterije koja pokreće dva nezavisna elektromotora na prednjim točkovima daje veću upravljivost i sigurnost u radu. Koristi se i energija tokom kočenja i usporavanja koja puni bateriju.

Traktor hibridni pogon Landini Rex 4

Menjač je poluautomatski i sistemom upravljanja diriguje PMS (Power Management System), koji kontroliše rad svih uređaja – bateriju, motor i generator.

Prednosti Electra Rex 4 – hibrida:

• ušteda goriva je 10%;

• lakša upravljivost, poboljšana je za 15%;

• integracija sa trenutnim električnim sistemom upravljanja dovodi do bolje stabilnosti, naročito na terenima pod nagibom;

• odnos pogona prednjih i zadnjih točkova se odabira prema potrebi;

• velika je promena doneta za udobnost rada koju donosi elektronski kontrolisano, poluaktivno vešanje kabine. Dva pasivna hidraulična amortizera na zadnjim točkovima se elektronski kontrolišu radi smanjenja vibracija;

• kontrola sistema prati konfiguraciju terena i donosi za 15 posto manje vibracija u pokretu;

• poluautomatski pogon upravljanja džojstikom šalje ulazne signale u elektronsku upravljačku jedinicu (ECU) i upravlja pogonima menjača, bez čestih, napornim pokreta menjanja brzina putem mehaničkog menjača.

Pročitajte i: HHO gas za uštedu

Pravi izbor – traktor za vinogradarstvo i voćarstvo – Landini

Sve veći zahtevi za smanjenjem zagađivanja prirodne okoline su zadovoljeni ovim novim traktorom – manji nivo buke i manja emisija štetnih gasova i materija.

Budućnost je traktor na električni pogon – kada se reše problemi snage motora njihova primena će preuzeti primat, ali to je samo jedna stanica na putu u budućnost.

Pročitaj i ...

Voda leti najvažniji element za zdrave pčele

Voda leti za pčele je važan uslov dobrog stanja u pčelinjaku. Stalno dostupna, kvalitetna i količinom dovoljna.