Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Ugovorite na vreme lozne kalemove – AGROPLANTA

Ugovorite na vreme lozne kalemove – AGROPLANTA

Ugovorite na vreme – Vinogradarstvo je značajna grana naše poljoprivrede. Naša vina su postala prepoznatljiva na vinskoj karti Evrope. Ako ste rešili da zasadite vinograd jedini siguran način je da ugovorite lozne kalemove koje želite: sortu, podlogu… sa rasadnikom Agroplanta. Od njih ćete dobiti garanciju i savete za uzgoj.

Ugovorite na vreme lozne kalemove za jesen

Jedna od sorti koja je omiljena kod ljubitelja vina je Sovinjon.

Sovinjon potiče iz Francuske, tačnije iz oblasti Bordoa, a ime je dobio po francuskoj reči „sauvage“, što u prevodu znači „divljak“. Ova sorta je po rasprostanjenosti po svetu, na visokom drugom mestu, odmah iza Šardonea. Jedan od roditelja joj je danas veoma retka sorta Savagnin, koja se može nađi u istočnoj Francuskoj, na granici sa Švajcarskom, pa i nije čudo što Sovinjon voli malo fladniju klimu. Sama sorta je stara najmanje 500 godina, a kultivisana je u XVIII veku i proširila se u svim svetskim vinogradarskim reonima sa umerenom klimom, gde se i danas manje-više uspešno gaji. Naravno, najviše se gaji u Francuskoj, gde se gaji zajedno sa sortama Semijon (Semillon) i Muskatel (Muscadelle) od kojih se prave čuvena desertna vina.

Neki od sinonimi su mu: Muskatni silvanac, Sauvignon blanc, Gros Sauvignon, Petit Sauvignon, Sauvignon jeune, Weisser Sauvignon, Muscat Sylvaner, Sauvignon bianco.

Sovinjon razvija vrlo bujan čokot. Grozd mu je mali, valjkast ili sa ramenom i zbijen. Zrna su  mu slatka,  karakterističnog ukusa, srednje veličine, okruglog oblika, pokožica im je debela, a boja im je žućkasto-zelena sa crnim pegama. Sovinjon sazreva u II epohi, a po prinosima spada u malo – prinosne sorte, pa zahteva dugu rezidbu. Otpornost na niske temperature je relativno dobra, ali je jako osetljiva na sivu trulež.

Vino napravljeno od sovinjona je veoma cenjeno u svetu vinoljubaca, sa karakterističnom, pikantnom aromom, ali harmonično i puno. Važna karakteristika ove sorte je da na njega mnogo utiče podneblje sa kog potiče.

AGROPLANTA

foto agroplanta

Pročitaj i ...

vrenje šire

Vrenje šire, pravilno otakanje i taloženje

Pretakanje koje se obavi na vreme odlučuje o kvalitetu vina i njegovom daljem zrenju do trenutka kada se ponudi na tržištu.