Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vina manje ali kvalitet je odličan ove sezone

Vina manje ali kvalitet je odličan ove sezone

Vina manje u EU – mraz, poplave, bolesti u vinogradima su umanjile rod, ali ne u svim zemljama EU. Ukupno će biti 145 miliona hektolitara. Najveći proizvođači Italija, Francuska i Španija imaju najveće gubitke. Ove tri države proizvode 45% svetske proizvodnje vina. Svetska proizvodnja vina će biti samo 250 miliona hektolitara (2018. godine proizvodnja je bila veća od 290 miliona hektolitara).

Italija je ove sezone zabeležila pad proizvodnje na 44,5 miliona hektolitara (pad od 9%), Španija beleži pad od 14% na 25 miliona hektolitara i Francuska koja je zabeležila pad proizvodnje na 34,2 miliona hektolitara (pad za 27%).

Nemačka beleži rast proizvodnje na 8,8 miliona hektolitara, Portugal na 6,5 miliona hektolitara, Rumunija beleži takođe rast proizvodnje na 5,3 miliona hektolitara (rast od 37%) i Mađarska beleži 3,1 milion hektolitara (rast od 6%).

vinski plato festival vina

Vina manje ali kvalitet odličan

Na severnoj hemisferi beležimo još proizvodnju u SAD – u od 24,1 milion hektolitara (za 6% više nego 2020. godine), Rusija proizvodi 5,4 miliona hektolitara, Moldavija 1,1 milion hektolitara.

Na južnoj hemisferi proizvodnja je bila veoma dobra i zabeležili su porast proizvodnje. Australija proizvodi 14,2 miliona hektolitara (rast od 30%), Čile proizvodi 13,4 miliona hektolitara (takođe rast od 30%), Južna Afrika beleži 10,2 miliona hektolitara (manje za 2%), Novi Zeland 2,7 miliona hektolitara (za 24% manje nego 2020. godine).

Trgovanje vinima je zabeležilo ipak pozitivan trend jer potražnja raste za 6% više nego pre početka pandemije i očekuje se dalji rast tražnje za vinima na svetskom tržištu.

novosadski salon festival srpskih prokupac vinarija kovačević vino je kvalitet kalemova dan prokupca

U Srbiji je takođe berba bila dobra, ali manje je grožđa završilo u vinarijama. Barata se sa brojkom od 22.000 hektara vinograda u Srbiji i količinom od 155.700 tona grožđa uz prosečnu površinu vinograda od samo 0,34 hektara. Tržišna vrednost proizvedenog vina 2020. godine je bila 967 miliona evra. Strategija razvoja do 2031. predviđa rast površina pod vinogradima na 25.000 hektara i proizvodnju vina u vrednosti 1,17 milijardi evra.

Predviđena su sredstva Ministarstva poljoprivrede da površine pod zasadima autohtonih sorti vinove loze budu 20% od ukupnih površina (sada je to samo 8%) i organski gajenom vinovom lozom na 10% od ukupnih površina (sada 1,2%). Šansa za sve koji žele da Srbije bude prepoznata po sortama koje će stranci rado želeti da probaju i ponesu buteljke u svoju zemlju.

Sremska zelenika, Probus, Prokupac, Tamjanika, Neoplanta, Morava … treba da budu brend našeg vinogorja i ponos vinara.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

plutani zapušači

Plutani zapušači mogu pokvariti ukus vina

Dobro vino zahteva i kvalitetan plutani zapušač. Samo najbolji garantuju da će vino sačuvati sve dobre osobine.