Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinograd traži slugu, ne gospodara

Vinograd traži slugu, ne gospodara

U Srbiji je zasađeno vinograda na 24.000 hektara, i mnogi požele da vinarstvo bude njihov poziv, ali vinograd traži slugu, ne gospodara. To će postati Vaš život i dobro birajte kojim putem ćete krenuti.

Ako ste se odlučili da krenete putem vinogradarstva i vinarstva morate biti spremni da sledećih 10 godina vredno radite, prođete brojne prepreke i ostavite nešto vredno u nasleđe svojoj porodici.

Sve počinje analizom zemljišta i rigolovanjem tla do dubine od 70 do 100 cm. Ako ste to obavili u avgustu ili septembru sada je važno da posadite vinovu lozu iz rasadnika koji Vam garantuju kvalitetan kalem i sorte koje želite da imate u vinogradu. Da ne bude neprijatnih “iznenađenja”.

Ugovaranje proizvodnje je ispravan put da Vaš plan o zasnivanju vinograda bude 100% uspešan. To se čini 12 meseci ranije, kada birate podlogu, sortu i klon. Tako ste sigurni da će Vaše ulaganje imati uspeha. RasadnikAgroplanta iz Velike Drenove Vam nudi upravo takav vid saradnje.

Jedan od zadovoljnih vinogradara je i porodica Stokić iz Velikog Gradišta.
Sam vlasnik Dragiša Stokić je rekao: “Za “Agroplantu” sam se odlučio na preporuku. Sorte koje sam posadio su sledeće: Sila, Tamjanika, Merlo, Prokupac, Morava i Shardone. Poslovnost i dobar kvalitet su zaštitni znak “Agroplante” – Preporuka svima.”

pudarski dani irig
Vinograd u jesen

Vinograd traži slugu, ne gospodara

Za mesec dana će početi sadnja i vreme je da spremite zemljište. Treba za sadnju da pripremite zemljište tako da njegova struktura omogući brz rast i razvoj vinove loze. Đubrenje stajskim đubrivom (da poboljšate humus) i ostala mineralna đubriva (sa većim sadržajem kalijuma) i fosfora – nakon analize zemljišta je dobra osnova za to.

Želim Vam sreću tokom sadnje i da na proleće budete zadovoljni svojim radom i brojem primljenih sadnica. Vinarstvo je umetnost i svako će tek otkriti kako da bude dirigent tog orkestra. Trud je veliki, ali uspeh će sve to nadoknaditi.

“Vino je jedan od najcivilizovanijih stvari na svetu i najvažnija prirodna stvar u svetu koja je dovedena do savršenstva i nudi niz zadovoljstava i zahvalnosti za razliku od verovatno bilo koje druge čulne stvari.” – Ernest Hemingvej

Pročitaj i ...

produktivnost čokota prerada grožđa bor pozitivni

Produktivnost čokota i visina prinosa grožđa

Produktivnost čokota se iskazuje zbirom mase lastara i mase grožđa. Na ispoljavanje produktivnosti čokota uticaj imaju …