Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinograd nega prve godine nakon sadnje

Vinograd nega prve godine nakon sadnje

Vinograd nega prve godine – Kada posadite vinograd u jesen morate veoma pažljivo da ga pravilno podižete – kako to raditi, tekst vinograd i nega prve godine je tu. Vinogradarstvo je grana poljoprivrede koja traži zaljubljenike jer vinograd traži slugu, ne gospodara. Dugo se čeka na “pravi” rod, treba stalno biti u vinogradu. Kažu da oni koji žele da imaju vinograd treba da spreme finansije za tri nastupajuće godine – prve godine da ulože u zasad, druge godine da plate sve troškove, nabave burad za prvo vino i “nemaju” pravi rod, treće godine da imaju za sve troškove ako naiđe nerodna godina. Da biste imali uspeha u gajenju vinograda najbolje je poslušati savete stručnjaka.

Članak koji će Vam u tome pomoći je: Radovi u vinogradu u prvoj godini nakon sadnje – autor Ivana Gligorijević, PSSS Srbija.

U cilju obezbeđenja uslova za što uspešniji prijem zasađenih kalemova, u prvoj godini nakon sadnje neophodno je primeniti sledeće agrotehničke mere:

Obrada i održavanje zemljišta – Pošto se u toku sadnje, pri postavljanju naslona zemljište dosta ugazi, neophodno je primeniti plitku obradu zemljišta. Ovom obradom, odmah nakon sadnje, zemljišni površinski sloj se rastrese, usitni, razbije se pokorica i unište korovske biljke. Prostor u redu, oko posađenih kalemova, održava se ručno iz pomoć motika.

Do kraja vegetacije neophodno je izvršiti nekoliko plitkih obrada, najčešće 4-6, što zavisi i od količine padavina, intenziteta pojave korova i drugo.

Vinograd nega mladih čokota – Nega mladih čokota sastoji se od primene mera zelene rezidbe, vezivanja lastara, zaštite listova i lastara od bolesti.

vinograd grinje vinograd mere nege

Od mera zelene rezidbe primenjuje se lačenje, tj.uklanjanje suvišnih lastara. U prvoj godini neguju se, najčešće dva lastara, a ukoliko izbije veći broj lastara oni se uklanjaju lačenjem u vreme kada dostignu 20-30 cm.

Ostavljeni lastari u toku godine privezuju se za postavljeno kolje i to nakon svakih 20-30 cm porasta. Na taj način lastari dobijaju uspravan položaj,brže rastu, lakša je njihova zaštita i održavanje prostora oko čokota.

Dva puta u toku vegetacije vrši se uklanjanje brandusa, površinskih žila, prvi put u toku jula, a drugi put u toku avgusta meseca. Pri tome se otkrije spojno mesto kalema i deo ispod njega, a oštrim nožem odsecaju brandusi ukoliko su se pojavili. Ovom merom postiže se razvoj dubinskih žila koje su najvažnije.

Vinograd nega prve godine

Zaštita u mladom vinogradu svodi se na nekoliko tretiranja protiv plamenjače u cilju očuvanja zdrave lisne mase, što se kombinuje sa upotrebom folijarnih đubriva koja pomažu intenzivnijem porastu lastara.

Popuna praznih mesta – Izvestan broj posađenih kalemova iz različitih razloga se u toku godine osuši. Zato je neophodno takva sadna mesta markirati i izvršiti popunu praznih mesta. Popunjavanje se obavlja u toku jeseni ili proleća naredne godine. Nakon popunjavanja praznih mesta novoposađeni kalemovi se zgrnu slojem trošne zemlje u vidu humke. Očekivano je da se u prvoj godini pojavi 5-10% praznih mesta, koje treba popuniti.

Rezidba mladih čokota – U jesen prve godine nakon opadanja lišća, a pre pojave jačih mrazeva, vrši se rezidba. Prilikom rezidbe oba negovana lastara orežu se na po dva vidljiva, zdrava okca.

Zagrtanje čokota – Nakon rezidbe i odstranjivanja loze, vrši se jesenja duboka obrada zemljišta, oranje do dubine od 20 cm, koje se kombinuje sa zagrtanjem čokota. Oranje se obavlja na razor, a zagrtanje čokota obavlja se ručnom korekcijom.

Pročitaj i ...

prekraćivanje mladih pepelnica bakar primena vinova loza plamenjača vinove loze zelena rezidba bagrina crvena

Folijarno đubrivo u vinogradu tokom rasta

Folijarno đubrivo, tečna đubriva su mnogo efikasnija kod svoje primene, nego đubriva u čvrstom stanju. Kako ih primeniti u vinogradu?