Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinogradi rodni ako Sveti Trifun sutra ih blagosilja

Vinogradi rodni ako Sveti Trifun sutra ih blagosilja

Sutra je slava vinogradara i vinara, Sveti Trifun koji može doneti da budu vinogradi rodni ove godine. Zaštitnik vinogradara i vinara je mnogima sreće doneo.

To je dan kada se osvešta vinograd, oreže prvi čokot i zalije vinom od prošle godine da doda snage da se vinova loza “probudi” iz sna i da na proleće donese snažne i plodonosne lastare koji će se povijati od grozdova. Ne kaže se uzalud da vino nastaje u vinogradu, u teškom radu vinogradara i znoju lica njegovog.

Verovanje je da će ako na dan Svetog Trifuna bude Sunca i vedrog neba očekuje nas sušna godina, dok ako bude kiše eto berićeta u vinogradu i punih buradi u podrumu na jesen.

U vinograd se nosi islavski kolač koji će na trpezi, posle obilaska vinograda, imati počesno mesto. Skupiće se rodbina i prijatelji i u dobrom raspoloženju probati prvo vino iz jesenje berbe 2019. godine.

Vinogradi rodni Sveti Trifun zaštitnik

Na Fruškoj gori će se u Sremskim Karlovcima sakupiti poštovaoci vinograda i vinara da na oglednom dobru Departmana za vinogradarstvo Poljoprivre-dnog fakulteta u Novom Sadu. Poželeće da ove godine vinogradi dobro rode i da vina budu kvalitetna. Na ovom mestu su nastale domaće sorte koje sada već imaju medalje i nagrade sa smotrama vina u Evropi. Mnogo se dobroga čulo za naše domaće sorte Silu, Petru, Panoniu i Neoplantu, ali nove zvezde su Probus i Dionis.

probus vino
Nove zvezde – Probus i Dionis

Na ponos služi i da je Poljoprivredni fakultet iznedrio i mastere vinarstva, naši mladi stručnjaci koji će samostalno voditi vinarije sa znanjem ravnim majstorima vina iz Italije, Francuske, Španije… To je prvi korak da kvalitet vina iz vinarija koje gaje vinovu lozu na 4 – 5 hektara bude vrhunski i da donesu vina koja će odisati našim klimatom, teruarom i mirisom naših šuma i brda na Fruškoj gori, magli sa Dunava u Banoštoru, Čereviću… Da prenesu stranim i domaćim ljubiteljima vina kako je bogata naša Fruška gora i koliko je ljubavi i truda vinara, energije sunca u njemu .

Vonogradari i vinari želim Vam berićetnu godinu, da vino iz ovogodišnje berbe bude još bolje nego prošle.

Pročitajte i: Analizator vina za bolji kvalitet

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

analiza vina

Analiza vina uz pomoć savremenog aparata

Analiza vina (šire) je važna da biste znali kako da sačuvate najbolje osobine vina tokom cele godine.