Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinova loza sorta šardone za kvalitetna vina

Vinova loza sorta šardone za kvalitetna vina

Vinova loza sorta Šardone – U Srbiji gajimo vinovu lozu na 23.000 hektara, veliki deo tih površina je zasađeno sortom Šardone. Širom sveta se gaji, veliko ime su stekli uzgajivači iz Francuske, Kalifornije. Kod nas vinarija Kovačević iz Iriga ima vino Šardone koje je osvojilo značajna priznanja. Gaji se na nadmorskoj visini od 230 – 350 metara, ekspozicija sever – jug. Vino je zlatno žuto boje sa jakim aromoama citrusa. Ako ste sada poželeli da imate Šardone u svom vinogradu pročitajte tekst autora Dipl. inž. Bobana Markovića.

ŠARDONE – Za ovu sortu, raspoređenu u svim vinogradarskim terenima, može se reći da je kosmopolit. Potiče iz Francuske gde se i najviše i gaji ali je rasprostranjena dosta i u drugim evropskim državama gde postoji mogućnost gajenja vinove loze kao i u Americi, Južno Afričkoj Republici… Kod nas je zadnjih 20-ak godina u ekspanziji sadnje kao izuzetna sorta za vrhunska bela vina i daje odlične rezultate. Selekcionisano je dosta njenih klonova koji se relativno brzo šire.

Vinova loza sorta Šardone  

klonovi sorte sardoneSrednje pozna je sorta koja sazreva u drugoj epohi i spada u slabo do srednje prinosne sorte sa prinosom 6-10 t/ha koji zavisi koliko od klonova toliko i od primenjenih agro i pomotehničkih mera. Čokot je umereno bujan na kome se nalaze lastari koji su srednje tanki sa kratkim internodijama.

Ovoj sorti odgovara mešovita rezidba na 8-10 okaca, jednoguba i sadnja da bude na manjem rastojanju (čokot od čokota na 50-60 cm) Grozd je može se reći mali, uglavnom cilidričan i srednje zbijen sa malom i sočnom bobicom žuto beličaste boje. Najbolje rezultate daje na toplim, ratresitim, krečnim i umereno plodnim zemljištima. List je trodelan ili petodelan sa zelenom peteljkom i slabije maljav na naličiju. Otpornost prema pepelnici joj je slaba ali je srednje otporna na plamenjaču i botritis i odlična prema niskim temperaturama gde okca izdrže i do -25 stepeni.

Šardone daje širu sa preko 20% šećera (suvarci i oko 35%) koja je jako prijatnog mirisa i ukusa. Od nje se dobijaju harmonična, osvežavajuća vina sa lepom aromom, muskatnog i čistog sortnog ukusa. Može da se koristi i za proizvodnju penušavih vina kao što je šampanjac sa umerenim procentom alkohola. Sve u svemu hvala joj što postoji kao sorta.

Dipl.inž.Boban Marković

PSSS Smederevo

Pročitaj i ...

gljive vinograd mirovanja rezidba vinove loze crne pegavosti

Gljive na vinovoj lozi vrebaju – oprez tokom zime

Gljive na vinovoj lozi vrebaju i zato je oprez tokom zime neophodan. Sakrivaju se u opalom lišću i ispucaloj kori čokota.