Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Abate Fetel može u hladnjačama dočekati i februar

Abate Fetel može u hladnjačama dočekati i februar

Postoje brojne sorte kruške ali sorta Abate Fetel se izdvojila na tržištu Evrope. Postala je poželjna i u našim voćnjacima. Uzgajivače je privukla bogatim rodom i osobinom da rađa konstantno, nema velike oscilacije tokom više godina. Plodovi su od 200 do čak 300 grama težine u zavisnosti od uslova gajenja i povoljnih uslova tokom godine.

Cveta istovremeno kada i Viljamovka, a dolazi za berbu u septembru mesecu, posle Viljamovke. Dobar je oprašivač Junske lepotice, Boskove bočice, Crvene vilijamovke, Krasanke, Vilijamovke, ali takođe nju dobro oprašuju Vilijamovka, Boskova bočica, Rana Moretinijeva, Konferans i Maslovka.

Abate Fetel je pravi izbor

Voli plodna zemljišta, sa dobrim procentom humusa, dobro reaguje na agrotehničke mere navodnjavanja i obrade tla među redovima. Najbolje rezultate daje kada se kalemi na slabo bujne podloge i tako daje visoko vredan plod uz manje bujnu krošnju – osnova dunja EMA I BA 29 . Stručnjaci preporučuju jaku rezidbu kada se ostavlja pet rodnih pupoljaka po grančici. Može da istrpi gustu sadnju i po hektaru Vam donese više od 14 tona ploda. Ako je sadite na razmak od 80 centimetara između sadnica, berba će biti značajno više od toga.

rodilo 12 tona krušaka

Pročitajte i: Zdravstvene prednosti kruške, sastav ploda

Relativno je otporna na napade kruškine buve i krastavost. Manje upotrebe hemijskih sredstava zaštite znači manje troškova i zdraviji plod koji će lakše otići na strano tržište. Najava ministra Branislava Nedimovića da će i hladnjače kapaciteta 200 tona moći da izvoze u Rusiji je dobar znak za voćare. Abate Fetel i Konferans su tražene na ruskom tržištu.

Plod je izdužen, zelene boje sa žutom nijansom – neretko je donji deo ploda sa smeđim flekama što je i karakteriše. Ukus ploda je veoma privlačan kupcima – osnovna nota je utisak slasti, ali i mali nivo kiselosti što joj daje prednost kod kupaca.

Ako se čuva u savremenim hladnjačama dočekaće i februar sledeće godine posle berbe. Uz obične uslove skladištenja već posle 30 dana menja svoje karakteristike.

Petar Jovičić


Pročitaj i ...

podloge šarka šljive šljivin smotavac

Džanarika kao podloga za uspeh u proizvodnji

Sejanci džanarike se koriste kao podloge za kalemljenje.