Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Aronija Sibirska tajna kako je posaditi

Aronija Sibirska tajna kako je posaditi

Aronija Sibirska tajna –  se može saditi od oktobra do aprila meseca samo ako je zemljište pogodno za rad i ako nisu niske temperature. Najbolje se pokazala sadnja u jesen jer se izdanci do proleće prime i počnu da se normalno razvijaju i rastu. Što se tiče prolećne sadnje prijem izdanaka je znatno slabiji,  a ukoliko je proleće suvo obavezno treba obezbediti zalivanje, što poskupljuje proizvodnju.

 Sadnice se sade na unapred pripremljenom zemljištu, na  rastojanju od  3 x1,5 m ili 3x2m. Za sadnju se koriste zdravi izdanci aronije koji imaju dobro razvijen korenov sistem. Najbolji prijem sadnica aronije je ako se posade odmah posle vađenja iz rasadnika. Međutim kod ranije izvađenih sadnica i transpontovanih dolazi do delimičnog isušivanja korenovog sistema takve sadnice treba obavezno potopiti u razređenu kašastu smešu goveđe balege i ilovače i tako ostaviti da 24 časa odstoje pa onda vršiti sadnju.

Pre sađenja aronija  se žile skrate za ¼ svoje dužine i sade u jame na dubini  2 cm većoj nego što su sadnice bile u rasadniku .Sadnja se obavlja ručno tako što se koren sadnice pravilno rasporedi u iskopanu jamu a zatim se koren aronije prekrije trošnom i plodnom zemljom, prilikom sadnje poželjno je da se ubaci  zgoreo stajnjak i mineralno NPK ?ubrivo, ali pritom se mora voditi računa da đubrivo NE bude u neposrednom kontaktu sa korenom jer može doći do oštećenja korena .Posle sadnje je potrebno izvršiti zalivanje.

Suzana Jerkić dipl.ing.

Aronija Sibirska tajna  

Bogatstvo Antioksidansa

Crnoplodna Aronija je privukla naučni interes zbog svoje duboko ljubičaste boje ploda. Gotovo crna pigmentacija voća proizlazi iz izuzetno visokog sadržaja fenola, posebno antocijanin. Ukupni sadržaj antocijanina u crnoj oporoj bobici je  1.480 mg na 100 g svežeg ploda, a koncentracija proantocijanidina je 664 mg na 100 g svežeg voća. Obe vrednosti su među najvišim sadržajima i koncentracijama izmerenim u istraživanjima biljakama do danas.

Delotvornost na bolesti

Bogat sadržaj antioksidansa Crnoplode Aronija može biti od koristi kao dijetetska preventiva za smanjenje rizika od oboljenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Ispitivanja pokazuju rezultate koristi od anthocijanina iz Aronije pri sledećim bolestima: karcinom debelog creva, kardiovaskularne bolesti, hronične upale, peptički ulkus, upala oka, bolesti jetre…

U plodu aronije postoji bogatstvo vitamina (A, C, P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani – boje i tanin), zajedno sa kalijumom, kalcijumom, gvožđem, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Zanimanje za doprinos zdravlju aronija soka utemeljen je na vrlo visokom stepenu antocijanina i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod brusnice, i čiji hranjivi sastojci, kao što su antioksidansi, polifenoli, minerali i vitamini, prema nekim saznanjima pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina. Od antocijanina potiče tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijanini čak sadrže supstance koje, kao i flavonoidi, štite stanice tela od oštećenja i kancerogene degeneracije.

Biofenoli dezinfikuju krvotok i organizam, pospešuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne supstance iz tela, smanjuju upale i previsok krvni pritisak, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Zbog supstancii koje odstranjuju teške metale iz tela aronija preporučuje se bolesnicima obolelim od raka, kao i onima koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboleli neku bolest.

Plodovi aronija sadrže i veliku količinu karotena, koji štiti ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca. O lekovitim sastojcima i svojstvima aronije postoje mnogobrojni naučni radovi.

Dragoljub Glišić, ing.polj

savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo

foto pixabay.com

Aronija Sibirska tajna

 
 
 

Pročitaj i ...

orah berba čuvanje PROIZVODNJA SADNOG MATERIJALA

Orah rodio – kako čuvati jezgra do sledeće berbe?

Orah rodio, sačuvajte plodove u hladnjačama na 3-4 stepena Celziusa.