Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Berba, cene i ostali problemi proizvođača voća

Berba, cene i ostali problemi proizvođača voća

Za trešnje u Srbiji na kraju je berba, cene su bile od 70 dinara za kilogram, sada 140 -160 dinara za kilogram (prva klasa). Proizvođači kada na kraju sve saberu zarade toliko da obnove nabavke repromaterijala za sledeću sezonu.

Često im otkupljivači nađu zamerke na kvalitet ploda, obojenost ploda, nekvalitetno sortiranje i uvek da je njihova trešnja skupa i da nema tražnje po toj otkupnoj ceni. Trešnja je princeza u voćarskoj proizvodnji, nešto što se kupuje da bi se uživalo – kao što znamo sve je to onda i skuplje.

Berba, cene voća i problemi

Kako je u Poljskoj? Zabeležena je neverovatna cena trešanja u maloprodajiazot donosi rezidba trešnja kordija trešnja pucanje ploda vreme berbe novi sistem od 15 evra za kilogram? Da li je veleprodajna cena tako visoka da zahteva bogatstvo za kupovinu kilograma trešanja? To je bio ekstreman dan i “glad” trgovaca da zarade, ali uglavnom je cena na veletržnicama od 6 do 7,7 evra za kilogram trešanja – uvoz iz Grčke i Turske.

Kolika je marža koju odrede trgovci? Da li je tu ključ za “slabu prodaju”? Ove sezone proizvođači jagoda u Srbiji su već imali sličan “problem” – maržu trgovaca od 100%!

Pročitaje i: Trešnja – investicija, troškovi i isplativost

Mađarska je još 2015. godine uvela jednu dobru zakonodavnu odredbu – prerađivači voća moraju pre berbe da potpišu ugovore sa voćarima. To se odnosilo na trešnje. Svaki prerađivač koji ima kapacitet više od 100 tona voća mora da zaključi ugovore u najmanjem odnosu za 60% svoje godišnje proizvodnje. Ugovor mora da sadrži:

  • ugovorene količine,
  • cenu,
  • uslove isporuke i
  • kvalitet voća koji se otkupljuje.

Sve to mora biti završeno pre 15. maja u kalendarskoj godini.

Sada je na snazi ovakav način poslovanja prerađivača i za otkup jabuke. Rok za zaključenje ugovora je 1. avgust tekuće godine.

To je postignuto putem dugih pregovora, uz velike napore Vlade, proizvođača i prerađivača. Zašto se sve to uradilo? Upravo da se izbegnu velike oscilacije cena sirovina iz godine u godinu i da se spreči (zlo)upotreba povoljnijeg položaja prerađivača na tržištu. Za manje prerađivačke kapacitete od 100 tona mera ne važi, ali i oni MORAJU sklopiti ugovor prilikom kupovine voća za preradu!!!

Možemo li i mi nešto naučiti i primeniti kod nas? Za malinu je kasno, videćemo da li će biti “rat” proizvođača za cene maline ili otkupljivača za rod maline, ali 2021. je tu, na pragu. Dosta vremena za dobar dogovor za sledeću berbu. Zar ne?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Malina ili borovnica, koja je buduće “voćno zlato” iz Srbije?

Malina je ove godine na dobitku, borovnica će biti nova MALINA u Srbiji?