Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Jabuka puno kupaca manje – troškovi i cene nisu uporedivi

Jabuka puno kupaca manje – troškovi i cene nisu uporedivi

Jabuka puno, kupaca manje ove sezone na tržištu? Svi proizvodni troškovi su mnogo veći nego 2021. godine dok prodajne cene nisu toliko “porasle”. Kako će biti ove zime u prodajnom sektoru, videćemo.

U celoj EU prognoza je da će jabuka biti 12,2 miliona tona. Kao i uvek najviše se proizvodi u Poljskoj , čak 4,75 miliona tona. Najviše jabuka će završiti u industrijskoj preradi po veoma niskoj ceni za proizvođače. Veleprodajne cene za domaću jabuku su 0,70 evra za kilogram, uvozne su 1,1 evro za kilogram. Manje kvalitetni plodovi se nude po 0,15 evra za kilogram. Za preradu kompanije nude 0,10 – 0,15 evra za kilogram!? Najveći kupac u Africi je Egipat, ali Centralna banka Egipta ne dozvoljava plaćanje prema dobavljačima brojnim papirnim uslovima i “zavrzlamama”. Tako se izvoz pretvara u mukotrpan posao, sa predugim čekanjem brodova – hladnjača u luci na istovar (svaki dan čekanja košta), plus pad vrednosti domaće valute prema US dolaru (sa 18 na 26 funti za jedan dolar). Mi smo govorili o šansi za izvoz jabuka u Egipat?

voćarstvo jabuka smotavac sajam opreme vino od jabuka
Granny Smith

Jabuka puno, kupaca manje

U Italiji se očekuje 2,05 miliona tona jabuka što je slično 2021. godini. Prinosi su bili bolji za kasne sorte i u voćnjacima u planinskim krajevima. Najviše je stradala sorta Gala zbog suše i veliki deo roda nije bio u prvoj klasi. Manje je rodila i sorta Zlatni Delišes (599. 000 tona) dok su sorte Crveni delišes i Granny Smith sve traženije. Najviše je porasla proizvodnja (procentualno) klupske sorte Cripps Pink – na 180.000 tona. Uz manjak radne snage visoki troškovi skladištenja su mnoge naterali da jabuke ponude za preradu i u hladnjače smeste samo najkvalitetnije plodove. Francuska beleži manji rod jer suša je bila glavni razlog i biće ukupno 1,39 miliona tona.

Van EU jabuke su takođe rado gajene – TURSKA je veliki svetski proizvođač i naš konkurent na ruskom tržištu. Ove sezone se očekuje 4,77 miliona tona , uz dobar kvalitet plodova. Najviše se gaje Starking, Golden, Amaszia and Granny Smith (to je 75 procenata od ukupnih količina). Domaća potrošnja je čak 4,38 miliona tona.. Izvozi se oko 8% – najviše u Indiju 110.000 tona (najviše Crvenog Delišesa), Rusiju 72.000 tona.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

azot donosi rezidba trešnja kordija trešnja pucanje ploda vreme berbe novi sistem

Sistemi gajenja trešnje – savremeni oblici

Sistemi gajenja trešnje - savremeni voćnjaci zahtevaju primenu nauke i svih agromera radi postizanja uspeha.