Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka rezidba – primenite holandsko vreteno za voćnjak

Jabuka rezidba – primenite holandsko vreteno za voćnjak

Jabuka rezidba – za visoke prinose potrebna je gusta sadnja voćaka po hektaru. Kada se sadnja obavi – koji oblik rezidbe voćke odabrati – holandsko vreteno?

Holandsko vreteno karakteriše jedna osnovna, centralna grana koje imaju stalne bočne grane. Bočne grane su raspoređene oko centralne grane u 360 stepeni. Forma cele voćke je konus. Bočne grane su pod uglom ili čak horizontalne. U zavisnosti od bujnosti podloge primenjuje se razmak između voćaka 3,5 x 1,5 metar ili 4 x 2 metra (uglavnom na podlozi M9). Ako ste skloni da probate novo za razmak pri sadnji kruške (na dunji) možete primeniti isti razmak.

Pri formiranju ovakvog voćnjaka nužno je postaviti oslonac, bilo za svaku voćku ili primeniti stubove sa postavljenom žicom, kao oslonac.

Ukupna visina 250 cm, do prve grane 50 cm. Cela krošnja ima prečnik 100 cm.

Jabuka rezidba – primenite holandsko vreteno za voćnjak

Sorte imaju različite odlike pri porastu. Zlatni delišes odlikuje porast u gornjem delu vretena i nužno je pri formiranju krune obuzdati ovu sklonost. To se postiže skraćenjem sadnice – na 0,70 m ako nema prevremene grane, odnosno na 0,85 m ako postoje prevremene grančice dok se bočne grančice ne skraćuju. Kada prođe godinu dana vodilica se skraćuje na uspravnu bočnu grančicu (koja se ne skraćuje) i tako “kočimo” nagli rast. To doprinosi jačanju bočnih, nižih grana. U toku leta se koriguje stepen grančica u odnosu na deblo dok se vertikalne uklanjaju.

Sledećih godina postupak se ponavlja (uvodi se bočna vertikalna grančica) dok bočne rodne grane se i dalje naglo formiraju.

Na kraju 4. godine uzgoja vodilica nam ostaje jedna dvogodišnja bočna grana. Gornji deo krune se skraćuje i proređuje sklop da bi se više razvijale bočne grančice. Tako se jača razvoj donjeg dela krune.

Pročitajte i: Podloge jabuka

Jabuka rezidba – primenite holandsko vreteno za voćnjak

Jabuke koje imaju stablo koji nema odliku naglog razvoja gornjeg dela krune ostavlja se vodilica koja se NE prevodi na bočnu granu – čak se u zelenoj rezidbi uklanjaju lastari sa vodilice u vrhu. To se radi do 4. godine uzgoja – tada se vodilica zamenjuje na manju bočnu granu.

Veoma je važno pri formiranju holandskog vretena voditi računa da vodilica bude stalno u vertikalnom položaju. 

Sadnjom dvogodišnjih sadnica voćka brzo ulazi u period roda, već Vam vraća deo sredstava u prvoj sezoni uzgoja, dok u četvrtoj godini daje bogat rod. Tako izabrana voćka se lakše orezuje (delom već u letnjoj rezidbi obavite veliki deo posla).

Intenzivan uzgoj jabuka zahteva veliki broj jedinica po hektaru, potporu ( stubovi, žica ) i zaštitne mreže.  Holandsko vretene odgovara kada gajite jabuke na podlogama M 9, M 26 i M 27, zatim spurovi jabuka na M 7, MM 106 i MM 111. Za gajenje kruške najbolje se kao podloga koristi dunja.

Veliki deo površina pod jabukama u Evropi koristi ovaj uzgojni oblik.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Borovnica – biologija rasta i uslovi okruženja

Biologija rasta određuje uspeh u gajenju a da bi se obezbedila nega sadnica borovnice potrebno je poznavati kako ona raste i reaguje na uslove okruženja.