Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Jabuka uvoz u EU iz Argentine, Čilea – Pink Lady osvaja EU

Jabuka uvoz u EU iz Argentine, Čilea – Pink Lady osvaja EU

Jabuka uvoz – više cene na tržištu EU su omogućile veliki rast uvoza jebuka iz Argentine, Čilea. Tokom ove sezone uvoz iz Argentine beleži rast za više od 35% – tome je doprineo i visok kurs eura prema US dolaru. Čile postaje voćarski div iz Južne Amerike – posle proizvodnje 110.000 tona malina sada izvoz jabuka u EU raste iznad očekivanje. Sorta Royal Gala beleži povećanje izvoza za 55%, Granny Smith za 97% i Fuji za 115% u odnosu na prošlu sezonu !!

Jabuka uvoz  

Pink Lady sorta – Pad proizvodnje jabuke koji se očekuje u EU od 22% nije omeo proizvođače sorte Pink Lady da ostvare povećanje prodaje i proširenje učešća na tržištu i osvoje potrošače koji kupuju Pink Lady. To je sorta koja je zaštićena autorstvom i jabuku Pink Lady gaje samo proizvođači koji su posvećeni toj proizvodnji.

Ove sezone je prodato 175.000 tona jabuka, za 11% više nego sezone 2016/17. Sve  više potrošača traže ovu sortu – u Nemačkoj zauzimaju 40% tržišta u prodaji sorti zaštićenih autorstvom, Belgiji 42%. Holandiji 21%. Kako se to postiže ? Jasno je da je prvenstveno kvalitet taj koji najviše utiče na odluku potrošača da kupuju Pink Lady. Veoma je važno i odluka menadžmenta da vrši stalnu marketinšku kampanju, promociju, deluju kao društveno odgovorne kompanije  i širi svoj brend društvenim mrežama koristeći digitalni marketing. To su promocije putem TV mreža, izložbe fotografija hrane, sponzorstva. edukacija, javni konkursi – najbolja fotografija koja u fokusu ima Pink Lady.

Nova zdezda je na vidiku – sorta Crimson Snow iz Australije. Još jedna sorta koja svojim kvalitetom privlači pažnju potrošača. Plan menadžera koji su podstakli ” lansiranje” sorte na tržište EU je da do 2020. godine ona zauzme 700 hektara u uzgoju. Jedna od kompanija koja sortu Crimson Snow uzgaja u Srbiji je Verda Vivo/Agrounija na 30 hektara. Jabuku odlikuje stalnost u rodu, lako se održava, ima intenzivnu crvenu boju pokožice sa snežno belim mesom. Veoma je važna njena osobina da može dugo da se čuva u hladnjači tako da se prodaje u drugom delu sezone kada je cena jabuka visoka. I tokom slabijih godina rodnost ove sorte značajno ne odstupa od višegodišnjeg proseka, znači daje stalnost prihoda bez neprijatnih padova na tržištu.

Sorte jabuka sa autorstvom su neminovno nove zvezde na tržištu. Svojim kvalitetom, poštovanjem zahteva potrošača, brižljivo planirana marketinška kampanja ih izdiže iznad drugih sorti. Mlađi potrošači žele nove sorte, žele doživljaje koje im pružaju utisak izuzetnosti, snažno uključeni na društvene mreže. Viša cena na tržištu je jedna od njihovih odlika.

Budućnost je tu !

foto pixabay.com

Jabuka uvoz  

Pročitaj i ...

korovi u malinjaku malina bolest

Siva trulež jagodičastog voća je opasan protivnik

Siva trulež je najopasnija bolest maline, kupine i jagode zato zaštitite ih na vreme jer kiše daju uslove za razvoj bolesti.