Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Maline cena 600 dinara – realno ili pusta želja proizvođača ?

Maline cena 600 dinara – realno ili pusta želja proizvođača ?

Maline cena 600 dinara za kilogram prve klase – samo pusta želja ovoga leta? Prva ponuda hladnjačara je 450,00 dinara za kilogram , dovezeno u hladnjaču, do 15 sati.i 30 minuta! Da li će to zadovoljiti proizvođače i berače koji očekuju 6.000 dinara dnevnicu ?

Maline su naše blago, ali ih je svake sezone sve manje u ponudi. Privredna komora Srbije je naznačila da je izvoz smrznute maline ovoga proleća podbacio – manje je izvezeno za 30% u odnosu na prva četiri meseca 2021. godine. Izvoznici su naglasili da je potražnja smanjena jer su cene smrznute maline previsoke u odnosu na tražnju, kako u supermarketima tako i kod proizvođača kolača, sokova, džemova, jogurta sa voćem …

Maline cena 600 dinara za kilogram

Najviše ometa izvoz visoki rast energenata, transporta i OTKUPNA CENA PROŠLE SEZONE! Izvoznici navode da je otkupna cena učestvovala sa 87% u izvoznoj ceni (višegodišnji prosek je 50 – 60 procenata učešća otkupne cene u izvoznoj ceni). Sada zato nude prošlogodišnju otkupnu cenu, kao da energenti, transport, đubrivo, zaštitna sredstva nisu poskupela? Možda je došlo vreme da se EKSTRA PROFIT iz prošlih godina vrati, makar jedan mali deo, PROIZVOĐAČIMA?!

Uz klimatske promene, nevreme i grad, koji su umanjili rod ove sezone, kao i sam kvalitet ploda najava “stare” otkupne cene ne najavljuje ništa dobro za malinare ove sezone.

Prete im dobrim rodom malina u Poljskoj i čak Ukrajini – njihove otkupne cene su niže od otkupne cene u 2021. godini. Prošle sezone je Poljska imala berbu veću od 110.000 tona (kao nekada mi, sećate se kada smo bili svetski šampioni !). Da li će kvalitet našeg Villamett – a odneti “pobedu”? Ima još 10 dana do “prave” berbe u malinjacima, još ćemo se naslušati zahteva za nižom otkupnom cenom nego da je 5 evra za kilogram, ali da li je to razlog da otkupljivači zaustave otkup u junu? Prazne hladnjače im sigurno ne trebaju, bolje je imati robu nego nemati, zar ne?

ENROSADIRA sorta polako dolazi u sve više krajeva Srbije. Kvalitetom ploda, dugim periodom rađanja i postojanom tražnjom osvaja poverenje proizvođača. Pročitajte više o sorti Enrosadira.
  OD JULA DO OKTOBRA MOŽE BITI NA TRPEZI U SVEŽEM STANJU.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

jabuka svet stratifikovanje semena bolesti u jabučnjaku jabuka trešnja nove sorte jabuka

Bolesti u jabučnjaku i nove sorte jabuka

Otpornost prema čađavoj krastavosti je jedna od dobrih osobina nekih sorti jabuka.