Tuesday 25.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Orah ponovo na sceni – izvoz donosi dobit

Orah ponovo na sceni – izvoz donosi dobit

Orah ponovo postaje hit – ali Srbija nije veliki proizvođač oraha. Često se gaji ekstenzivno, sa sortama koje kasno prorode. Sad ima mnogo sorti koje mogu da rode i pet tona po hektaru. Novost za srpske uzgajivače je orah lateral. Rod je duž cele grančice a ne samo na vrhu.

Veliki svetski proizvođači su Kina, SAD (samo Kalifornija proizvodi 630.000 tona ove sezone), EU, Turska, Ukrajina…

Orah u drugim državama

SAD – Koliko značaja uzgoju oraha daju u Kaliforniji možete konstatovati iz toga da tamo već godinama stručnjaci vode tačnu statistiku – mere veličinu ljuske, sadržaj jezgra u gramima, broj plodova po stablu. Ove sezone broj plodova je 1.176 po stablu, prosečna veličina ploda je – dužina 38,1 mm, širina 32,3 mm. Gramaža samog jezgra je prosečno 22,3 grama.

orah sorte

Ukrajina – Izvoz tokom prvih sedam meseci u Ukrajini je rezultirao prihodom od 67 miliona US dolara. Prošle godine prihod je bio za 12 meseci 100,4 miliona US dolara i sve je više onih koji žele da zasnuju voćnjake. Najviše se izvozi u EU (čak 64% od ukupne proizvodnje). Prošle godine je zasnovano novih 1.843 hektara dok se ove očekuje novih 2.000 hektara! Ukupno u Ukrajini je 18.000 hektara pod zasadima oraha što čini čak 8,2% od ukupnih površina voćnjaka. Cena je ono što privlači uzgajivače.

Nemačka je 2017. godine uvezla oraha u vrednosti za 800 miliona US dolara (118.000 tona), Italija 585 miliona US dolara (96.000 tona) a Francuska 300 miliona US dolara (39.000 tona). U maloprodaji cena očišćenih jezgara u malim pakovanjima od 100 grama u zemljama EU je 25 – 30 evra za kilogram.

Kako uspeti sa orahom u EU?

Srbija želi da postane značajan izvoznik oraha i treba pametno izabrati kada zasnivate voćnjak. Na tržištu oraha EU se procenjuje da nedostaje 100.000 tona. Možda bi trebalo krenuti od stvaranja kooperative – primer iz Francuske – udruženi proizvođači oraha Coopenoixa u regiji Grenobl sa više od 500 članova, zadrugara. Svoje orahe su zaštitili oznakom geografskog porekla i stvorili su prepoznatljivi brend. Godišnje proizvedu 6.000 – 7.000 tona. Tokom godina razvoja, prešlo se na mehanizovani sistem kalibracije i pakovanja. Nekada se prodavao orah u vrećama od 100 kilograma, sada je to pakovanje oraha od 500 grama i 1 kilogram (kako u ljusci tako i očišćeno jezgro). Takođe se pakuje u težini od 2,5 i 5 kilograma u polivinilu i alu-foliji uz modifikovanu atmosferu u vrećici. Proizvodnja se od 1995. godine sa 2.000 tona utrostručila. Najviše se uzgaja sorta Franquette. Marketing strategija se oslanja na zdravstvene prednosti svakodnevne konzumacije oraha – omega 3 – masne kiseline i vitamini E, B3, B5, B6.

Orah ponovo postaje hit 

Jedan od saveta za izbor sorte je uputio Andrejić Igor – PSSS Srbija:

Sorta Čendler je jedna od najpopularnijih sorti oraha u SAD, gde je u rasadnicima u poslednjih 15 – 20 godina čak 90% podignutih zasada oraha upravo pod ovom sortom.

Kod ove sorte grane lateralno cvetaju i rađaju 80-90% plodova na bočnim pupoljcima, a na vrhovima grana 10 – 20%. Plodovi su veličine 32-36 mm, težine 13 – 14 grama. Pogodan je za prodaju u obliku čišćenog jezgra i zbog toga je popularan. Čendler je sorta koja daje visok prinos, a ponekad prorodi već u prvoj godini. Zbog svoje duge vegetacije, sorta nije pogodna za brdsko – planinske predele iznad 300 metara nadmorske visine gde vegetacija počinje i završava se kasnije, kao i regione sa oštrijom kontinentalnom klimom.

Orezivanje ove sorte oraha se preporučuje ručno do četvrte godine zbog proređivanja grana i formiranja krošnje, a kasnija rezidba može biti mašinska u formi špalira žive ograde.

U polu intenzivnim ili ekstenzivnim zasadima sadi se u rasporedu trougla stranice 12 m ili pravougaonika 10 x 12 m. Ukoliko se formira “vaza” grane se natežu vezivanjem da postignu ugao od 90 stepeni prema osovini stabla kako bi se dobila široka i razgranata krošnja.

Pročitaj i ...

aplikacija mapmyapple Jabukin smotavac

Jabuka rezidba – primenite holandsko vreteno za voćnjak

Gusta sadnja na slabo bujnoj podlozi i sadnja knip sadnica garantuje bogat rod u 4. godini uzgoja. Kako formirati krošnju?