Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Orah ponovo na sceni – izvoz donosi dobit

Orah ponovo na sceni – izvoz donosi dobit

Orah ponovo postaje hit – ali Srbija nije veliki proizvođač oraha. Često se gaji ekstenzivno, sa sortama koje kasno prorode. Sad ima mnogo sorti koje mogu da rode i pet tona po hektaru. Novost za srpske uzgajivače je orah lateral. Rod je duž cele grančice a ne samo na vrhu.

Veliki svetski proizvođači su Kina, SAD (samo Kalifornija proizvodi 630.000 tona ove sezone), EU, Turska, Ukrajina…

Orah u drugim državama

SAD – Koliko značaja uzgoju oraha daju u Kaliforniji možete konstatovati iz toga da tamo već godinama stručnjaci vode tačnu statistiku – mere veličinu ljuske, sadržaj jezgra u gramima, broj plodova po stablu. Ove sezone broj plodova je 1.176 po stablu, prosečna veličina ploda je – dužina 38,1 mm, širina 32,3 mm. Gramaža samog jezgra je prosečno 22,3 grama.

Ukrajina – Izvoz tokom prvih sedam meseci 2019. godine u Ukrajini je rezultirao prihodom od 67 miliona US dolara. Prošle godine, 2018, prihod je bio za 12 meseci 100,4 miliona US dolara i sve je više onih koji žele da zasnuju voćnjake. Najviše se izvozi u EU (čak 64% od ukupne proizvodnje). Prošle godine je zasnovano novih 1.843 hektara dok se ove očekuje novih 2.000 hektara! Ukupno u Ukrajini je 18.000 hektara pod zasadima oraha što čini čak 8,2% od ukupnih površina voćnjaka. Cena je ono što privlači uzgajivače.

Nemačka je 2017. godine uvezla oraha u vrednosti za 800 miliona US dolara (118.000 tona), Italija 585 miliona US dolara (96.000 tona) a Francuska 300 miliona US dolara (39.000 tona). U maloprodaji cena očišćenih jezgara u malim pakovanjima od 100 grama u zemljama EU je 25 – 30 evra za kilogram.

Kako uspeti sa orahom u EU?

Srbija želi da postane značajan izvoznik oraha i treba pametno izabrati kada zasnivate voćnjak. Na tržištu oraha EU se procenjuje da nedostaje 100.000 tona. Možda bi trebalo krenuti od stvaranja kooperative – primer iz Francuske – udruženi proizvođači oraha Coopenoixa u regiji Grenobl sa više od 500 članova, zadrugara. Svoje orahe su zaštitili oznakom geografskog porekla i stvorili su prepoznatljivi brend. Godišnje proizvedu 6.000 – 7.000 tona. Tokom godina razvoja, prešlo se na mehanizovani sistem kalibracije i pakovanja. Nekada se prodavao orah u vrećama od 100 kilograma, sada je to pakovanje oraha od 500 grama i 1 kilogram (kako u ljusci tako i očišćeno jezgro). Takođe se pakuje u težini od 2,5 i 5 kilograma u polivinilu i alu-foliji uz modifikovanu atmosferu u vrećici. Proizvodnja se od 1995. godine sa 2.000 tona utrostručila. Najviše se uzgaja sorta Franquette. Marketing strategija se oslanja na zdravstvene prednosti svakodnevne konzumacije oraha – omega 3 – masne kiseline i vitamini E, B3, B5, B6.

Orah ponovo postaje hit 

Rasna je domaća sorta koja je nastala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, kao selekcija odabrana iz spontane populacije oraha Plod je srednje krupan, prosečne mase oko 13 grama, okruglastog oblika. Sazreva polovinom oktobra. Ljuska ploda je meka i lako lomljiva. Jezgro je dobrog kvaliteta, svetle boje, koja ima randman oko 51%. Stablo je manje bujno i srednje pozno ulazi u vegetaciju, čime izbegava pozne prolećne mrazeve. Samim tim izbegava i primarnu infekciju gnomonijom, koja izaziva oboljenje pegavost lišća, a samim tim hemijska zaštita ove sorte je nepotrebna. Rano prorodi i ima veliku rodnost, pa se preporučuje za gajenje i u hladnijim, kontinentalnim, nevinogradskim oblastima. Oprašuju ga Jupiter, Gazenhajm 139.

Jedan od saveta za izbor sorte je uputio Andrejić Igor – PSSS Srbija za sortu Čendler :

Sorta Čendler je jedna od najpopularnijih sorti oraha u SAD, gde je u rasadnicima u poslednjih 15 – 20 godina čak 90% podignutih zasada oraha upravo pod ovom sortom.

Kod ove sorte grane lateralno cvetaju i rađaju 80-90% plodova na bočnim pupoljcima, a na vrhovima grana 10 – 20%. Plodovi su veličine 32-36 mm, težine 13 – 14 grama. Pogodan je za prodaju u obliku čišćenog jezgra i zbog toga je popularan. Čendler je sorta koja daje visok prinos, a ponekad prorodi već u prvoj godini. Zbog svoje duge vegetacije, sorta nije pogodna za brdsko – planinske predele iznad 300 metara nadmorske visine gde vegetacija počinje i završava se kasnije, kao i regione sa oštrijom kontinentalnom klimom.

Orezivanje ove sorte oraha se preporučuje ručno do četvrte godine zbog proređivanja grana i formiranja krošnje, a kasnija rezidba može biti mašinska u formi špalira žive ograde.

U polu intenzivnim ili ekstenzivnim zasadima sadi se u rasporedu trougla stranice 12 m ili pravougaonika 10 x 12 m. Ukoliko se formira “vaza” grane se natežu vezivanjem da postignu ugao od 90 stepeni prema osovini stabla kako bi se dobila široka i razgranata krošnja.

Pročitaj i ...

maline malina zaštita ljubičasta pegavost

Malina zaštita posle završene berbe

Posle berbe nastavlja se briga oko maline. Tokom avgusta, septembra se formiraju cvetni pupoljci koji će obezbediti bogatu berbu sledeće sezone.