Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Pink ledi – jabuka za uživanje & Delta Agrar

Pink ledi – jabuka za uživanje & Delta Agrar

Pink Lady® – dama među jabukama, Delta Agrar. Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo. Meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, ne napadan, medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje i pečenje. Ukus se značajno poboljšava posle kraćeg čuvanja. Obično se koristi za potrošnju u svežem stanju od kraja novembra.

Kompanija „Delta agrar” je u jesen 2013. u Čelarevu zasadila hektar jabuke sorte Pink Lady® na osnovu ugovora s francuskom firmom Star Fruits, kojim je stekla i pravo na proizvodnju i distribuciju plodova na teritoriji našeg regiona. Radi se sorti koja ima rastuću potrošnju u svetu, koja stiče sve veći broj potrošača zbog svog odličnog kvaliteta i specifičnog prijatnog ukusa. Zasadi postoje na svim kontinentima, a u Evropi je naročito zastupljena u Francuskoj, Italiji, Španiji i u još nekoliko voćarskih regiona. Ali, kao kao što to obično biva, kad se radi o nečemu što ima veliku vrednost, začas se pojavi neko ko “na crno” pokušava da proda jabuku pod ovim nazivom. Nije u tome izuzetak ni tržište Srbije.

Ova sorta jabuke potiče iz Australije

U njeno stvaranje, tokom 40 godina, uloženo je mnogo ekspertskog znanja i novca, pa je logično da sva prava njenog uključivanja u promet budu zaštićena. Kompanija Star Fruits ne želi da rizikuje i nađe se u situaciji da joj neko devalvira ogroman uloženi trud nelegalnim ubacivanjem u ovaj posao preko „sivog tržišta”. Tako, originalne sadnice i plodove ove sorte svuda u svetu mogu da distribuiraju samo firme koje su otkupile licencu. Osnovni cilj francuske kompanije je da se ova sorta gaji isključivo po principima najsavremenije i vrhunske tehnologije, kako bi se potrošačima obezbedili odgovarajući plodovi vrhunskog kvaliteta. U tom smislu odabrana je i kompanija „Delta agrar”, kojoj su, jedinoj u našoj državi, prodata prava na proizvodnju i promet sorte Pink Lady® u našem regionu.

Naredni korak u ovoj saradnji bio bi kupovina licencnih prava i na promet sadnica ali isključivo za potrebe voćara koji mogu da obezbede vrhunske uslove proizvodnje kakve predviđaju zakonska rešenja na intelektualnu svojinu francuske kompanije Star Fruits.

Pink ledi – jabuka za uživanje,Delta Agrar

Osnovni podaci o sorti

• Australijska sorta nastala je ukrštanjem zlatnog delišesa i ledi vilijamsa.

• Plod je srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika. Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo, a osnovna boja ploda je žuta. Meso ploda je čvrsto, sitno zrnaste strukture, bele boje slatko-nakiselog ukusa. Ukus se značajno poboljšava posle kraćeg čuvanja. Obično se koristi za potrošnju u svežem stanju od kraja novembra.

•  Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, ne napadan, medeno sladak – često stoji u opisu. Odli?na je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje i sl.

•  Dozreva sredinom – krajem oktobra.

• Oprašivači: Red Delicious i mutanti, Gloster, Jonathan, Idared, James Grive, Breabrun, Gala.  Podloga: M-9, slabo bujna.

AUTOR> Veselin Lazić

POGLEDAJTE: http://www.deltaagrar.rs/code/navigate.php?Id=539

foto Delta Agrar

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.