Najnovije vesti
Početna » Seminari » Savetovanje Gruža 2019. – primer za ugled svima

Savetovanje Gruža 2019. – primer za ugled svima

Savetovanje  Gruža 2019. – Sneg koji je padao dan i noć nije mogao da spreči voćare da dođu na “Savetovanje Gruža 2019.” jer su znali da će dobiti savete kako da reše probleme koja ih muče. Gospodin Miroslav Nikolić već godinama uspešno provodi svoju misiju – unapređenje voćarstva u Gruži, Srbiji. Ovoga puta je ugostio više od 700 vočara koje uvaženi profesori fakulteta  upoznaju sa najnovijim saznanjima u uzgoju voća, predstavnici kompanija sa novim sredstvima zaštite, savremenim načinima pakovanja voća, novim serijama traktora, “pametnim” sistemima za navodnjavanje jer bez vode voćarstvo ne može.

Jedno od predavanja je bilo Doc. dr Dragana Radivojevića o uticaju gustine sadnje voća na rod i kvalitet jabuka Zlatni delišes i Greni smit. Broj voćaka po hektaru je važan uslov koji određuje ukupan rod na kraju sezone. Kako odrediti razmak u redu? Obično se uzima širina traktora sa radnim zahvatom plus razmak između voćaka.

Još veća nedoumica je kako odrediti rastojanje između voćaka u redu. Da li malo rastojanje može da nanese i negativne  posledice po razvoj voćke? Svakako da može. Sadnja je bila 2014. godine i rezultati koje ćemo predstaviti su bili posle 4. godine uzgoja.

Na oglednom uzorku uzgoja sorte Zlatni delišes ( sadnica 7+) je bilo 3 različita rastojanja između voćaka u redu – rastojanju od 100 cm, zatim 80 cm, pa 60 cm rezultati su bili očekivani. Prošle godine su urodi bili :

  • pri rastojanju 100 cm – 91,7 tona po hektaru,
  • pri rastojanju od 80 cm urod je bio 94,8 tona po hektaru,
  • pri rastojanju od 60 cm rod je bio 93,9 tona po hektaru.
  • Najviše što voćare interesuje je koliko je bilo jabuka prve klase. Pri rastojanju između voćaka od 80 cm procenat ploda prve klase je bio najviši – 93%!!!

tehnologija proizvodnje izvoz jabukaSorta Greni Smit je pokazala nešto drugačije rezultate. Sadnice su bile 5+. U godini 2018. rod je bio 75,18 tona pri rastojanju sadnica od 100 cm, dok je rod bio 60 tona pri rastojanju sadnica od 80 cm. Najmanje je rodilo jabuka pri rastojanju izmešu sadnica od 60 cm – 39,60 tona po hektaru. Kvalitet je bio visok u sve tri varijante, ali je procenat prve klase ploda jabuke kod razmaka od 80 cm bio 97% ( isto kao i pri rastojanju od 100 cm, dok je bilo 95% prve klase pri rastojanju sadnica od 60 cm). Veličina ploda je bila uglavnom slična – oko 225 grama.

Da li je najveći broj sadnica po hektaru opravdao ulaganja? Pri najmanjem razmaku unutar reda od 60 cm je bilo 5.200 sadnica po hektaru što rodom nije opravdalo utrošak više novca za sadnice, više ljudskog rada tokom sezone ( utroška goriva, hemijskih sredstava, radnih časova za uzgoj, rezidbu, berbu). Verovatno je rastojanje od 80 cm optimalno. Uporedite Vaše voćnjake i ostvarene rezultate u berbi.

Savetovanje Gruža 2019.

Borovnica je bila tema predavanja Prof. dr Jasninke Milivojević sa Poljoprivrednog fakultetu u Beogradu. Predstavljen je primer plantaže borovnice kompanije “Gruža Agrar”. Posle obrade zemljišta i pripreme treseta u saksije gde će se biljke gajiti predstojao je izbor sorte. Postavljena su 4 uslova:

  1. prinos i kvalitet,
  2. vreme zrenja,
  3. potrebe proizvođača,
  4. potrebe kupaca i potrošača.

Izabrane su sorte Duke (70% od ukupnog broja sadnica ) i Bluecrop ( 30%). Sađene su u saksije ( dimenzije visine 40 cm – prečnika 60 cm zapremine 113 litara), koje su napunjene smešom : strugotina četinara ( 50%) i kiseli treset pH 2,5-3,5 (50%). Pred sadnju je dodano peletirano đubrivo sa 55,2% organske materije 6:15:3 plus 2MgO+10CaO kao i  plus OSMOCOTE EXACT  ( NPK 15:9:12+2MgO+mikro elementi).

Posle 16 meseci u septembru 2018. godine (na početku su su posađene dvogodišnje sadnice u maju 2017) žbunovi su bili visine 107 cm, širine 103 cm sa 5 bazalnih grana plus 1-2 godišnje ( sorta Duke). Vršene su rezidbe u zimu i leto kao i pinciranje radi razvoja bočnih izdanaka. Navodnjavano je sa 4 ubodna kapljača u saksiji od 113 litara ( da se ne dira biljka tokom razvoja i premešta iz manje u veću saksiju). Prosek je potrošnja od 23,5 kubnih metara po hektaru dnevno (po potrebi). Đubrenje je vršeno fertigacijom sa aparatom koji je kontrolisao pH i EC rastvora jer je to od velike važnosti pri uzgoju borovnice.

Posle pažljive nege borovnice došla je i berba u prvoj dekadi juna 2018. godine. Ukupan prinos sa 4 hektara je bio 10 tona (prosečno 2,5 tona po hektaru). Kvalitet izvanredan, kupac iz inostranstva. Obratite se timu ” Gruža Agrar” i hrabro krenite u uzgajanje borovnice. Možete početi i sa pola hektara. Uz cenu od 5-6 eura za kilogram posle pete godine uzgoja počinje čist profit, ali taj prihod traje i traje i više od 20 godina, i za vašu decu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.