Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Višnja – formiranje cvetnih pupoljaka

Višnja – formiranje cvetnih pupoljaka

Proces formiranja cvetnih začetaka je dugotrajan i veoma složen i kod višnje je jednokratan i od njega zavisi rodnost. Za mesec dana počinje taj proces.

Deljenje pupoljaka na cvetne i vegetativne kod višnje se dešava sredinom prethodne godine, tj. u drugoj polovini vegetacije, i produžava se tokom jeseni i zime, sve do početka pupljenja. To praktično znači da u našim uslovima početak formiranja cvetnih pupoljaka počinje od kraja juna i u toku jula meseca, pa do kraja vegetacije. Sam proces diferenciranja kod višnje traje 8-10 meseci, dok je pupoljak morfološki formiran kao cvetni za 3-5 nedelja, što praktično znači da u jesenjim i zimskim mesecima možemo odrediti na osnovu spoljašnjih karakteristik koji su se pupoljci diferencirali u cvetne.

Višnja – formiranje cvetnih pupoljaka

Koliki će broj pupoljaka biti pretvoren u cvetne uslovljen je činiocima nasledne, biohemijske, ekološke i agrotehničke prirode. Osnovno je da u stablu mora postojati fiziološka ravnoteža između ugljenih hidrata i mineralnog azota.

Previše azota pojačava vegetativni porast i smanjuje rodnost, dok previše ugljenih hidrata smanjuje rodnost i porast. Od ekoloških činilaca najbitniji za formiranje pupoljaka su osvetljenje, vlaga i temperatura. Od agrotehničkih mera najbitnije su orezivanje, đubrenje, navodnjavanje, savijanje grana itd.

Pročitajte i:Azot donosi bolju berbu

Sam proces diferenciranja cvetnih pupoljaka prolazi kroz tri velike etape.

Prva etapa, koja nastupa početkom diferencijacije, odlikuje se brzim razvitkom pupoljka, i kod višnje su svi organi cveta začeti već krajem oktobra.

Druga etapa nastupa ulaskom u zimsko mirovanje i karakteriše se sporijim razvitkom ili prekidom u razvitku pupoljaka pod uticajem niskih temperatura.

Treća etapa, koja se odlikuje ubrzanim razvitkom pupoljaka, nastupa krajem zime-početkom proleća, kada se obnavlja aktivnost razmene materija, što dovodi do formiranja konačnih dimenzija organa cveta i završava se cvetanjem.

Mihajlo Žikić
dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva

Uspeh uzgajivača višnje se mora oploditi u dobrom prihodu. Pretprošle godine neki voćari su isekli višnjare, sada se sigurno sekiraju. Sledeći korak u razvoju je izgradnja pogona za preradu višnje – bolji prihod za Vas.

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Malina ili borovnica, koja je buduće “voćno zlato” iz Srbije?

Malina je ove godine na dobitku, borovnica će biti nova MALINA u Srbiji?