Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Visoke temperature mogu oštetiti plodove i stvoriti ožegotine

Visoke temperature mogu oštetiti plodove i stvoriti ožegotine

Upozorenje metereološke službe da nam slede visoke temperature  može doneti neželjene efekte na plodovima. Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu da umanje kvalitet plodova. Kao termičke povrede usled Sunčevog zračenja velikog inteziteta nastaju u letnjem periodu usled više faktora:

– loše obezbedjenosti zasada vodom

– visoke temperature

– niske vlažnosti vazduha

– pravaca redova

– jače zelene rezidbe koja dovodi do naglog otkrivanja plodova

Pored smanjenja kvaliteta i veličine plodova ukupne štete zbog ožegotina, uključuju i :

– pojačano opadanje plodova

– smanjenje broja cvetova u narednoj godini

– skraćenu dužinu čuvanja plodova

Ožegotine se najčešće javljaju u julu i avgustu mesecu kada temperatura predje 30 stepeni i naročito kada posle dužih perioda oblačnog vremena nastupi vedro i toplo vreme.

Masovnije se javljaju na jugozapadnim delovima krune i kod sorata sa tankom pokožicom. Takodje, ova osetljivost se povezuje i sa manjkom kalcijuma.

Visoke temperature 

Po nekim podelama imamo tri tipa ožegotina:

–  oštećenja epidermalnih i subepidermalnih ćelija koja nastaju kada je temperatura površine ploda malo preko 50 stepeni. Tada tkivo nekrotira.

–  oštećenja epidermalnih ćelija i tu dolazi do promene boje povredjenog dela pokožice.

–  fotooksidativna oštećenja nastaju usled naglog izlaganja zasenjenih plodova Sunčevom zračenju.

Ova poslednja nastaju kod prejake zelene rezidbe koja se nestručno izvede a bude od ključnog značaja. Po nekim istraživanjima stepen proizvodnog rizika u Srbiji najveći je u Smederevu i Aleksandrovcu 13.2 , Jagodini 12.6 i Negotinu 12.0.

Takodje treba napomenuti da temperatura onih delova ploda koji su direkno izloženi Sunčevom zračenju u odnosu na temperaturu vazduha može biti viša za 15-18 stepeni, dok zasenjeni delovi imaju oko 8. Do ovih razlika dolazi ne samo zbog temperature vazduha već i zbog inteziteta Sunčevog zračenja, brzine vetra, inteziteta transpiracije, vlažnosti vazduha, veličine ploda…

Realno gledano, štete koje nastaju kao posledica oštećenja plodova od ožegotina se mere milionskim iznosima. Zbog globalng zagrevanja i povećanja vrednosti UV zračenja u budućnosti se mogu očekivati i veći proizvodni gubici.

Marković Boban

Dipl. Inž. poljoprivrede

 

Pročitaj i ...

vinograd cikade bor djubrenje vinove loze

Djubrenje vinove loze – neophodni elementi

makro elementi i mikro elementi su neophodni za bogatu berbu. Koliko je potrebno?