Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva

Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva

Sada je trenutak da sakupljate lekovite stvari iz prirode, i zato Vam predstavljamo značaj kukuruzne svile i njena lekovita svojstva. Kukuruz je posle pšenice kod nas najvažnija zrnasta biljka. Najviše se koristi kao krmna biljka, ali s obzirom na to da gotovo svi delovi biljke mogu da se prerade, kukuruz se nameće kao sirovina koja ima široku primenu u različitim granama industrije zbog čega ima poseban ekonomski značaj. Jedan od važnih, mada malo poznatih proizvoda koji se dobijaja od kukuruza je kukuruzna svila, zahvaljujući kojoj kukuruz svrstavamo i u lekovite biljke.

kukruzna svila prinos useva kukuruz zahteva proizvodnja semena kukuruz

U narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi kao blagi diuretik, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čaja ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi. Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik kod dijabetesa. Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 časa može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posledica, što je naročito bitno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima  nepovoljno dejstvo na organizam.

Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva

Prema najnovijim istraživanjima, sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Do sada ima mali broj radova i istraživanja sa aspektima njene primene u narodnoj i zvaničnoj medicini. Ipak, može se potvrditi da je hemijski sastav kukuruzne svile složen, a u svakom slučaju direktno zavisi od varijeteta, čak i hibrida kukuruza koji je upotrebljen.

Da bi se koristila kao lekovito sredstvo, kukuruzna svila se uzima sa klipova kukuruza pre oprašivanja uz brzo sušenje na promaji.

Posebnu pažnju kod ubiranja svile treba obratiti na primenjene pesticide u usevu kukuruza, odnosno o karenci primenjenih.

Priprema čaja je jednostavna: jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele vode, ostavi da odstoji 5 – 10 minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata. Ukoliko su tegobe izraženije, čaj se može piti i u većim količinama. Potrebno je 25 grama kukuruzne svile i 1 litar vode za pripremu čaja, koji može da se pije kad se ožedni, umesto vode.

Vlajkovac Jorgovanka, dipl. ing. PSSS Požarevac

Pročitaj i ...

lekovita svojstva

Lekovita svojstva nane – svaki dan po šolju čaja

Menta (nana) je pravi eliksir za naše telo. Štiti nas i ozdravljuje, zato svaki dan jedna šolja čaja od nane.