Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Meda manje u Evropi, samo 9.000 tona u Francuskoj

Meda manje u Evropi, samo 9.000 tona u Francuskoj

Loša godina za pčelare u Evropi, meda manje i u najvećem proizvođaču meda među zemljama EU – Rumuniji. Francuska beleži samo polovinu proizvodnje iz prethodne godine.

Francuzi računaju na samo 9.000 tona meda, što je jedva četvrtina prosečnog prinosa u 90-ima. Ni Italija nije izuzetak jer visoke temperature i oluje su nanele velike štete pčelarima i proizvodnja za 2019. godinu biće samo 13.000 tona (prošle godine 23.000 tona). Rumunija je bila rekorder prošle godine, ali sada beleži 15% manje meda jer su kiše isprale nektar sa uljane repice.

Meda manje u Evropi

Kao rezultat tako slabe paše očekuje se veliki uvoz meda iz Kine koji nije tako kvalitetan kao med iz zemalja EU. Naročito kada se meša sa sirupom. SAD je čak imao periode zabrane uvoza meda iz Kine zbog rezidua antibiotika i hemijskih zaštitnih sredstava u medu, ali cena je ono što privlači trgovce. Sada je cena 3,4 US dolara za kilogram.

Pročitajte i: Grabež u pčelinjaku u nedostatku meda

Srbija nije izuzetak i naši pčelari beleže manje meda od 30 do 80 procenata u odnosu na prošlu godinu. Neki delovi Srbije (Pomoravlje) nemaju dovoljno ni za ishranu svojih društava i moraju ih prehranjivati ranije nego što je uobičajeno. Kiše u vreme cvetanja bagrema i velika suša tokom leta je “ubrala” livadski med…

Cena meda će biti viša tako da prošlogodišnja cena od 800 dinara za kilogram sigurno neće biti dovoljna za nastavak proizvodnje i nove košnice. Zalihe od prošle sezone su male i ne mogu sprečiti poskupljenje meda na domaćem tržištu. Da li će domaći potrošači moći da plate 1.000 dinara za kilogram meda? Morate paziti da visoka cena ne “zatvori” tržište.

Podsticaji države od 800 dinara po košnici neće biti odlučujući u donošenju odluke o zasnivanju novih društava ili očuvanju starih, ali poklonu se u zube ne gleda.

PROŠLE GODINE JE IZVEZENO 2.750 TONA MEDA, ALI OVE GODINE ĆE TO BITI ZNATNO MANJE.

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke, jagode, maline i cene ovoga proleća u Evropi i kod nas.