Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Skupi kukuruz će mnogi sejati u aprilu ove godine

Skupi kukuruz će mnogi sejati u aprilu ove godine

Skupi kukuruz na berzama je razlog da će mnogi poseju kukuruz u aprilu, ali zemljište se ne može “rastegnuti”. Kod nas je na raspolaganju oko jedan milion hektara za setvu kukuruza – ostaje kao rešenje veće zarade poljoprivrednika samo da se poveća prinos po hektaru, ali to donosi i više troškove u proizvodnji.

Koliko će koštati setva ovoga proleća? Poskupelo je seme, đubrivo, biće potrebno i dizati kredite za repromaterijal.

Bez đubriva nema i visokih prinosa – za 200 kilograma NPK đubriva potrebno je 8.500,00 dinara, za UREA đubrivo potrebno je još više novca – za hektar 12.300 dinara. Na svetskim berzama sirova nafta je već 58 američkih dolara za barel (159 litara) tako da je za obradu i setvu na jednom hektaru potrebno 80 litara, a to košta 12.000 dinara. Seme je za kvalitetne hibride 15.000 dinara dok tretman zaštite koštaće u proseku 10.000 dinara po hektaru.

Skupi kukuruz

Ukupno je to više od 58.000 dinara po hektaru. Ako je tu i trošak arende to je dodatnih oko 25.000 dinara.

Momentalno je cena kukuruza na berzama u Srbiji oko 22 dinara (bez PDV – a) i potrebno je ostvariti minimalni prinos u berbi od 8 tona po hektaru koji će doneti profit. Po cenama koje su sada aktuelne, prihod bi bio 176.000 dinara po hektaru. Ako izuzmemo troškove ostalo bi 118.000 dinara (odnosno 83.000 dinara uz trošak arende po hektaru). Od te sume treba odbiti još amortizaciju opreme, poreze na kraju godine, deo za investicije i tek tada dobijamo stvarni profit ratara.

Pročitajte i :Setva kukuruza

Na svetskom tržištu kukuruza ima i iznad višegodišnjih proseka, ali tražnja raste, naročito u Kini kao rezultat oporavka tova svinja i goveda. Cena na svetskom tržištu je oko 217 evra za tonu u EU, u SAD -u je cena oko 208 evra za tonu. Ukrajina, svetski veliki izvoznik kukuruza, ove sezone ima manjak kukuruza i domaći uzgajivači zahtevaju zabranu izvoza – što samo može dovesti do rasta cene kukuruza na svetskom tržištu. Momentalno cena kukuruza u lukama za izvoz je oko 212 evra za tonu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

suncokret setva medna fitotoksičnost setva u srbiji suncokret plamenjača

Setva suncokreta uz preventivnu zaštitu semena

Gustina setve određuje i konačni prinos. Rastojanje u redu 21 -30 centimetara, između reda 70 centimetara.