Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Uzgoj lekovitog bilja i prerada – Javni poziv AP Vojvodine

Uzgoj lekovitog bilja i prerada – Javni poziv AP Vojvodine

Uzgoj lekovitog bilja i prerada – Prijavite se na besplatne seminare kako da gajite i uspešno preradite lekovito bilje i ostvarite prihode koji će Vam doneti život na selu po meri čoveka.

Javni poziv za učešće na seminaru “Uzgoj lekovitog i začinskog bilja” i “Prerada lekovitog i začinskog bilja”, koji se organizira u okviru projekta “Unapređenje preduzetništva i mogućnosti zapošljavanja u prekograničnoj regiji kroz poljoprivrednu praksu temeljenu na inovacijama – AGRINNO 2 “

Dokumentacija:

Projekt

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Pokrajinsko sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Fond za evropske poslove AP Vojvodine organiziraju niz seminara u okviru projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti zapošljavanja u prekograničnoj regiji kroz poljoprivredne prakse temeljene na inovacijama – AGRINNO 2 “Pod nazivom Uzgoj lekovitog i začinskog bilja” i “Prerada lekovitog i začinskog bilja”. Projekt sufinancira Europska unija i deo je prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske. Seminari će se održavati u razdoblju od naja do oktobra 2021. godine u Somboru, Vršcu i Futogu.

Sudelovanje na seminarima je besplatno.

U projektu će sudelovati dva poljoprivredna inkubatora osnovana u Futogu i Vršcu i novoosnovani poljoprivredni inkubator u Somboru. Uloga ovih inkubatora je savetodavna i obrazovna, što će poljoprivrednim školama omogućiti usvajanje novih inovativnih tehnologija u proizvodnji lekovitog i začinskog bilja. Cilj seminara je educirati sudionike od strane stručnjaka zaposlenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Poziv je upućen svim zainteresiranim osobama koje bi se želele baviti poljoprivredom ili se već bave poljoprivredom i koje bi želele poboljšati svoje znanje.

Uzgoj lekovitog bilja

Cilj seminara

Seminar predviđa edukaciju sudionika od strane znanstvenika i stručnjaka s Instituta za ratarstvo i povrtarstvo o inovativnom pristupu agro-poduzetništvu i obrazovanju stanovništva u ruralnim područjima za optimalno korištenje obradivih površina u njihovim dvorištima. Kroz prezentaciju i edukativno predavanje o potencijalu lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za primenu u raznim poljima, osnovama uzgoja i prerade, proizvodnji raznih proizvoda (čajevi, začini, tradicionalni proizvodi s dodanom vrednosti) sudionici radionice imaće priliku steći znanja i veštine potrebne za razvoj i održivost poljoprivrednog gazdinstva posvećenog ovoj vrsti poljoprivrede, ali i otkrivanje novih mogućnosti na polju agroturizma.

Uslovi javnog poziva

Osnovni uslov za sudelovanje na seminaru je da su prijavljeni punoletni državljani Republike Srbije, kao i da imaju prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

Podnošenje prijave

Prijave se mogu predati do 7. maja 20021. godine do 15:00 sati.

Prijava se mora predati na sljedeće adrese e-pošte:

tijanabozanic7@gmail.com (za područje Zapadne Bačke),

poljoskoekonomija@gmail.com (za područje Južne Bačke)

imstanic@gmail.com (za područje Banata).

U nastavku javnog poziva su teme koje će biti obrađene na seminaru:

Prezentacija projekta AGRINNO 2

Uvod u lekovite, aromatične i začinske biljke

Osnove tehnologije uzgoja lekovitog bilja (beli slez i crni slez, bosiljak, ehinacea, matičnjak, miloduh, morač), muškatni oraščić, neven, kadulja, metvica, kamilica)

Prerada lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka

Pohrana lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka

Proizvodi s lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem

Ispitivanje kvaliteta lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Lekovito bilje i seoski turizam

Pročitaj i ...

maline radna grupa cene opet malina 2020

Kupina i malina imaju dobre uslove za rekordne cene

Ove sezone red je došao da proizvođači maline i kupine ostvare zaradu. Da le će 230 dinara za kilogram maline biti dovoljno u otkupu?