Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Berba cene borovnice za sada 5 evra za kilogram

Berba cene borovnice za sada 5 evra za kilogram

Kraj je juna pri kraju je i berba cene borovnice su na početku bile 6 evra za kilogram, sada je cena 5 evra za kilogram, prve klase. Uglavnom su to sorte Duke i Bluecrop.

Krajem juna cena može pasti na 4,50 – 4 evra za kilogram. Prošle sezone se desilo da cena na kraju berbe (prva dekada jula meseca) bude i 2,50 do 3 evra za kilogram. Nadamo se da da ove sezone neće biti tako. Otkup je sada stalan i plaćanje redovno. Zadruga “Brestovik” je dobro počela sezonu sa 6 evra za kilogram u otkupu.

Da li je vreme da uzgajivači razmisle i o sortama koje malo kasnije dozrevaju, ali opet da na tržište dođu pre poljskih borovnica. U Poljskoj ove godine će berba početi polovinom meseca jula i prinosi će biti prosečni uz napomenu da je hladni talas smanjio ukupan rod za 20% (godišnje Poljska uzgaja oko 100.000 tona borovnica). Ove sezone će na svetskom tržištu biti dobra potražnja za borovnicom. Tržište EU je 2014. godine uvozilo 34.000 tona borovnice da bi već 2018. godine uvoz dostigao 81.000 tona. U zemljama EU je potrošnja borovnice godišnje po stanovniku samo 300 grama, Velikoj Britaniji 700 grama. Koliko je još prostora za dalji rast potrošnje? Samo pomnožite povećanje potrošnje za 50 grama godišnje po stanovniku – to je novih 27.000 tona potražnje za borovnicom u narednom periodu u zemljama EU.

Berba cene borovnice

Mnogi se odlučuju na gajenje borovnice usprkos velikim finansijskim sredstvima potrebnim za ulaganje u zasnivanje zasada. Zato je važno koje sorte izabrati – tu su pored uobičajenih još Patriot i Chendler. Kompanija “Superior” ima u ponudi i standardne sorte Duke (dvogodišnja sadnica u saksiji je 450 dinara komad) i Bluecrop (takođe dvogodišnja sadnica u saksiji je 450 dinara komad).

Uz prinos od 12 – 14 tona po hektaru u punoj rodnosti možete reći da se investicija od 45.000 50.000 evra po hektaru isplati u petoj godini starosti biljke. Tada beležite prvi plus na svom računu, ali tek sledeća berba će Vam doneti značajna finansijska sredstva za nova ulaganja ili da sebe nagradite za uloženi trud. Zaslužili ste.

Proizvođači sada mogu razmišljati i o plasmanu u manjim pakovanjima (manje gramaže) jer se u Evropi , naročito posle covid 19, sve više potrošača interesuje za “super voće” bogato antioksidantima i mnoštvom minerala i vitamina. Borovnica je tu na prvom mestu zbog svojih prednosti za očuvanje zdravlja. Popularan je “snack” – voće za poneti . U Švedskoj se borovnica pakuje i u ambalažu od 60 grama – kao užina na poslu, pri šetnji u parku, za sportiste u pauzi treninga, planinarenju…

Pročitajte i: Pakovanje plodova sve manje gramaže

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

gajenje borovnice savetovanje borovnica za borovnica srbija borovnice nova jabuka borovnica posle berbe borovnica u evropi

Gajenje borovnice u zaštićenom prostoru

Borovnica u plastenicima? Kako to izgleda u Srbiji?