Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica hit i ove 2020. godine, tražnja raste

Borovnica hit i ove 2020. godine, tražnja raste

Na svetskom tržištu tražnja raste, borovnica hit i ove godine. Kao jedna od “super voćki” borovnica je često na trpezama potrošača koji žele zdrav i ukusan proizvod.

Na svetskom tržištu tražnja za borovnicom raste tokom poslednjih 10 godina za 12%. Takav trend rasta će se nastaviti, ali stručnjaci upozoravaju da će rast proizvodnje dostići očekivani rast potrošnje što će neminovno doneti niže cene borovnice na tržištu u sledećih 5 godina.

U Evropi Poljska je najveći proizvođač i sada često proizvođači jabuka zamenjuju stare sadnice jabuka sa mladim sadnicama borovnice. Površine su sve veće, uzgajivači će nastaviti sa širenjem zasada borovnice i u narednim godinama. Povećanjem proizvodnje na tržištu je sve veća konkurencija i proizvođači iz Srbije će naići na veće izazove.

Tokom letnjih meseci cena borovnica u Evropi opada na 4 evra za kilogram u veleprodaji. Naša borovnica stiže na tržište pre one koja se bere u Poljskoj i još uvek možemo računati na cene borovnice, u početku sezone branja u junu, od 5 – 5,50 evra za kilogram.

U Srbiji se borovnica gaji na skoro 1.500 hektara i mnogi razmišljaju da posade borovnicu. Treba dobro izvagati koje sorte izabrati i iskoristite našu prednost da borovnica iz Srbije stiže na tržište Evrope posle borovnice iz Španije, a pre one iz Poljske.

Borovnica hit

Važno je znati da jednom posađena borovnica daje plodove za tržište i posle više od 20 godina eksploatacije, uz dobru negu. Uz prinose od 10 -12 tona po hektaru profit je tu.

Neki naši proizvođači su počeli eksperimente za gajenje borovnice u organskom načinu proizvodnje – postiže se viša cena plodova, veće su mogućnosti plasmana na tržištu jer zdravstvene prednosti potrošnje borovnice su njena osnovna karakteristika u očima potrošača kada je kupuju. Skandinavsko tržište je cilj prodaje jer je platežno sposobno da plati visoku cenu, potrošači su dobro informisani i žele ukus borovnice iz Srbije. 

Više od 20 godina eksploatacije.

Na severu našeg kontinenta, Holandiji, proizvođači se susreću sa visokim temperaturama u julu i to utiče na kvalitet ploda tako da je cena oko 4,00 evra za kilogram. Krajem leta – avgust mesec – cene su povoljnije za proizvođače i iznose 5,50 evra za kilogram. Njihova najvažnija izvozna tržišta su Nemačka, Velika Britanija i Skandinavija.

Pročitajte i: Borovnica u Srbiji

U Nemačkoj se gaji borovnica najviše u regiji Lüneburger Heideu. Proizvodnja je daleko manja od tražnje na tržištu i veleprodajne cene iznose oko 3 evra za pakovanje od 500 grama. Značajno je da je tražnja na tržištu u Nemačkoj stalna, bez obzira na godišnje doba.

Gajenje borovnice daje šansu da ostvarite profit i dalji razvoj gajenja borovnice je perspektivan i tokom sledećih godina. Ostaje mnogo mogućnosti za napredovanje (organski uzgoj, uzgoj pod plastenicima).

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Visokožbunasta borovnica zahteva zemljište pH 4,2-4,8

Borovnica donosi profit, zahteva kiselo zemljište pH vrednosti 4,42 - 4,8.