Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica ima odlične uslove za rast prodaje 2022. godine

Borovnica ima odlične uslove za rast prodaje 2022. godine

Borovnica ima odlične uslove za rast prodaje tokom 2022. godine. Najviše raste potražnja u Evropi i Kini. Kvalitet plodova je odlučujuća vrednost za postizanje dobre cene.

Rabobank je donela analizu o plasmanu borovnice u 2022. godini. Predviđa se da će se svetski izvoz svežih borovnica i u narednim godinama stalno povećavati. Proizvođači su na ispitu jer moraju biti produktivniji (viši prinosi po hektaru), efikasniji i da stalno obezbede visokokvalitetne plodove. Potrošači su sve zahtevniji, stalnost kvaliteta je od velikog značaja za uspeh na tržištu.

Očekuje se da nove, poboljšane sorte borovnica će igrati sve značajniju ulogu u rastućim regijama (u Americi. Azijsko-pacifička regija i Južna Amerika). Stvaranje novih sorti koji su veće otpornosti na hladnoću, daju bolji odgovor na sve topliju klimu su uslov za bolji prinos. Važna je i mogućnost mehanizovane berbe. Stalna briga za poboljšanje ukusa, čvrstinu plodova i rok trajanja (dugi transport do krajnjih tržišta je “noćna mora” za trgovce) kako bi privukli više potrošača i trgovaca.

Izvoz borovnica svake godine beleži rast, tako je porast po godišnjoj stopi (CAGR) od oko 11 posto tokom poslednje decenije.

Stalni rast izvoza će biti siguran tokom narednih pet godina i očekujemo da će svetski izvoz 2025./26. godine dostići blizu 900.000 tona. Najviše borovnica – više od 70 posto dolazi iz pet zemalja izvoznica: Peru, Čile, Kanada, Meksiko i Španija/Maroko.

prve borovnice

Borovnica ima odlične uslove

Od sezone 2019./20. Peru je postao najveći svetski izvoznik sveže borovnice (više od 150.000 tona je izvezeno u vrednosti od 1,20 milijardi US dolara). Čile je sada drugi najveći svetski izvoznik borovnica sa više od 118.000 tona (naročito je veliki rast izvoza organski gajene borovnice – 20.870 tona u sezoni 2019/20.). Čile i Peru imaju pristup na tržišta bez tarifnih opterećenja u Kini, Evropi i SAD-u. Najviše se borovnica potroši u SAD i Kanadi – ali Evropa je zabeležila veliki rast potražnje tokom pandemije (uvoz je nadmašio količinu od 119.000 tona). Kina je vodeće tržište u potrošnji borovnica u Aziji (uvoz je 2020. godine bio veći od 22.000 tona).

Pročitajte i: Gajenje borovnica u zaštićenom prostoru

Sve je veća raznolikost u pakovanju (u Skandinaviji u maloprodaji popularna su i mini pakovanja od 60 grama – kao snek na poslu). Potrebna je i dobra marketinška kampanja tokom cele godine.

Sve su to smernice za naše uzgajivače borovnica. Prilika da ne budemo samo sirovinska baza za evropske kompanije nego da imaju svoje hladnjače i kapacitete za moderna pakovanje, preradu. Nova šansa je i uzgoj borovnica po standardima organske proizvodnje.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Borovnica – organski uzgoj na planinama Srbije

Organski gajena borovnica je viši stepen uzgoja, sa više ručnog rada ali na tržištu se za to ostvaruje viša cena za plodove borovnice.