Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica na tržištu Evrope i sveta ove sezone

Borovnica na tržištu Evrope i sveta ove sezone

Berba borovnica se završava u Južnoj Americi, borovnica na tržištu beleži dobre rezultate u prodaji usprkos pandemiji. Naši uzgajivači treba da usmere pažnju na uzgoj borovnice po pravilima organskog uzgoja jer tražnja za njom u svetu raste.

Čile – Sezona je pri kraju i sada se svode računi. Izvoz je bio uspešan, sa malim smanjenjem od plana za 1,50%. Izvezeno je ukupno do kraja marta 109.000 tona borovnice – značajno je što je od toga bilo čak 15.470 tona borovnice iz organskog uzgoja.

Epidemija virusa korona je tokom januara i februara napravila probleme izvoznicima i dugačku procedure pri istovaru kontejnera. Tokom marta je to bilo sve lakše.

Borovnica na tržištu

Najveće učešće u kupovini je uzela SAD i Kanada i pored pada narudžbi za 11 posto činili su 52 posto od ukupne prodaje. Izvoz u Evropu porastao je za 8 posto, na 32 posto od ukupnog izvoza, dok je izvoz u Aziju porastao za 20 posto i činio je 15 posto od ukupnog izvoza.

Zabeležen je rast prodaje organski gajene borovnice, izvoz beleži rekord od 15.470 tona, rast od 16 posto u odnosu na prethodnu sezonu 2018/2019. Potrošači iz SAD-a čine 77 posto od ukupne prodaje, dok je 23 posto izvezeno u Evropu. Dobar pokazatelj za naše uzgajivače u kom smeru da organizuju proizvodnju.

Pročitajte i: Organski način uzgoja borovnice

Holandija – Velika ponuda na tržištu borovnice iz Južne Amerike su uslovile niže cene u marketima.

Nemačka – Stižu prve borovnice iz Maroka, tražnja je ipak manja od očekivane (borovnica je voće koja ima veliku zdravstvenu vrednost) i trgovci su očekivali veću prodaju. Cena na vele-tržištu dostiže 4,75 evra za kilogram.

Španija – Stigle su prve borovnice, rane sorte, za berbu. Tražnja je relativno mala jer epidemija je otežala dostavu u prodavnice i trgovci naručuju samo male količine jer ne žele da stvaraju zalihe. Cena je od 6,50 do 7,00 evra za kilogram.

Naša borovnica stiže u junu mesecu i nadamo se da će pandemija tada biti “na odmoru” i neće ugroziti prodaju. Za sada se ne može sa sigurnošću govoriti o cenama, ali očekuje se da će tražnja za borovnicom na tržištu EU biti velika jer bogatstvo vitamina, minerala i antioksidanasa u plodu je najbolja preporuka.

04. april 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

maline radna grupa cene opet malina 2020

Borovnice, jabuke i maline na tržištu Evrope i Srbije

Jabuke su imale dobar plasman u vreme covid 19, borovnica i malina su uvek tražene na tržištu EU i Rusije.