Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica – sadnja pun pogodak za zaradu i 2021. godine?

Borovnica – sadnja pun pogodak za zaradu i 2021. godine?

Borovnica sadnja pun pogodak za profit na kraju sezone? Tražnja za svežom borovnicom je velika tokom cele godine. Sada borovnica stiže na tržište SAD-a i EU iz Perua i Čilea, najviše. Izvoz iz tih zemalja je veći, i količinski i vrednosno, nego sezone 2019/20.

Borovnica je postala rado viđena na brdima Srbije. Sve je više plantaža borovnice i svako ko se odluči na uzgoj borovnice, na pravi način i uz savete znalaca, na kraju sezone je ostvario profit. Cena borovnice u Srbiji obično na početku berbe bude oko 5 evra za kilogram dok kako vreme prolazi cena pada do 3 evra za kilogram. Uz kvalitetan plod mogućnosti prodaje su velike.

Borovnica sadnja pun pogodak?

Pročitajte i: Borovnica podizanje zasada , troškovi

Naša tržišta su zemlje EU i Skandinavija. Pažljivim odabirom sadnica (uz poštovanje svih zdravstvenih mera, kvalitetom, postojanjem validnih sertifikata) se podižu moderne plantaže i moguće je sledećih godina ostvariti zaradu. Pandemija je samo povećala tražnju za borovnicom i tako ulagači velikih finansijskih sredstava po hektaru plantaže borovnice mogu računati na dobru prodaju plodova borovnice i narednih godina.

Ove sezone Peru je postao najveći izvoznik borovnice tokom ovog perioda. Za sezonu 2020/2021. očekuje se izvoz 156.000 tona u vrednosti od 385 miliona US dolara (izvoz sveže borovnice čini 97% od ukupnih količina). Najviše se izvozi u SAD (sa 50%), zatim Holandija (sa 25%).

Jedna interesantna vest iz SAD-a: Postoje voćnjaci koje nude mogućnost da sami berete svoje borovnice. Uz fiksnu naknadu od 5 – 10 US dolara možete doći na plantažu i brati borovnice. Cena borovnica po kilogramu koje sami uberete i nosite kući je 12,50 US dolara za kilogram (ako uberete više od 10 kilograma cena po kilogramu je 10,50 US dolara za kilogram).

Naši uzgajivači mogu razmisliti o ovom načinu povećanja dela prihoda, naročito kada je sve manje radne snage tokom berbe u leto.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Visokožbunasta borovnica zahteva zemljište pH 4,2-4,8

Borovnica donosi profit, zahteva kiselo zemljište pH vrednosti 4,42 - 4,8.