Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica skupa u martu mesecu u zemljama EU ?

Borovnica skupa u martu mesecu u zemljama EU ?

Borovnica skupa na početku proleća na severu EU, ali u Španiji ne. Zavisno od destinacije sa koje stižu cene borovnice su u Poljskoj od 9,10 – 14,40 US dolara za kilogram (kao i u zavisnosti od pakovanja i kvaliteta plodova) u maloprodaji.

Sezona berbe je u Španiji na početku i cena je za prve borovnice 6,0 – 6,2 US dolara za kilogram u veleprodaji (prošle godine u ovo vreme cena je bila 7,10 US dolara za kilogram). Na početku su već problemi – pored visokih cena goriva tu je i štrajk vozača koji će usloviti kašnjenja u isporukama i novim troškovima zbog zastoja u transportu.

Borovnica skupa ?

Rusija je sada pod sankcijama – prošle godine je uvozila 10.700 tona borovnica. Srbija je prošle godine zabeležila pad prodaje za 38% dok je Gruzija zauzela naše mesto sa izvozom od skoro 1.000 tona borovnica.

Stanje sadnica borovnica u Srbiji je dobro, minus temperature će privremeno usporiti razvoj , ali je dobro da cvetanje tek sledi. Verovatni izostanak izvoza u Rusiju će donekle naškoditi proizvođačima, ali rast tražnje u zemljama EU je prava prilika za njih.

Pročitajte i; Gajenje borovnice u zaštićenom prostoru
  Ovaj način gajenja pruža mogućnost dospevanja borovnica za berbu krajem aprila meseca! Možda treba napraviti ogled na jednom aru da se vide efekti u berbi i postignuta cena na tržištu za svežu borovnicu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

gajenje borovnice savetovanje borovnica za borovnica srbija borovnice nova jabuka borovnica posle berbe borovnica u evropi

Gajenje borovnice u zaštićenom prostoru

Borovnica u plastenicima? Kako to izgleda u Srbiji?